Kako suzbiti bakterioznu crnu pegavost u usevima paradajza

Kako suzbiti bakterioznu crnu pegavost u usevima paradajza

Bakteriozna crna pegavost lišća i ploda latinskog naziva Pseudomonas tomato, može da nanese velike štete u usevima paradajza. Koji su simptomi i kako je suzbiti saznajte u tekstu koji sledi.

 

Ilustracija: Gajenje paradajza - © Agromedia

Reč je bolesti koja svojom sve češćom pojavom ugrožava paradajz na našem području. Prouzrokovač je Alternaria solani. Razvoju ovog oboljenja pogoduje toplo i vlažno vreme, česte kiše i navodnjavanje orošavanjem. Izvori zaraze su zaraženo seme, ostaci obolelih biljaka u polju, kao i neki korovi koji su domaćini parazitu.

Promene navika potrošača i struktura godišnje potrošnje na tržištu paradajza u Srbiji

Simptomi 

Bolest napada sve nadzemne biljne organe. Na lišću se javljaju sitne pege vlažno zelene boje, koje kasnije, sa potpunim nekrotiranjem tkiva postaju čađave, oivičene žućkastim oreolom. Osim na lišću slične pege se javljaju i na stablu, peteljci lista i cvetu. Oboleli pupoljci i cvetovi opadaju. Na plodovima su pege plitke, sjajno crne boje oko kojih se pri zrenju plodova obrazuje zona žute boje.

Organska proizvodnja paradajza

Suzbijanje

Najbolji efekat zaštite se postiže uništavanjem zaraženih biljnih ostataka, primena plodoreda 4-5 godina, dezinfekcijom zemljišta u toplim lejama, setvom zdravog semena. Od hemijskih mera treba izvršiti dezinfekciju semena i tretiranje biljaka u polju. Međutim, hemijske mere su ograničenog dometa kada su bakterioze u pitanju.

Od preparata se mogu primeniti bakarni kreč 50, bakrocid S-50 (0,5%), blauvit tečni, champion u koncentraciji 0,3-0,4%. Ovom merom se može smanjiti brzina širenja bolesti ali se ne može suzbiti već nastala infekcija.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl. inž. Ljubiša Đorđević, PSSS Pirot

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.