Obavezna mera zaštite voćaka u jesen – plavo prskanje

Obavezna mera zaštite voćaka u jesen – plavo prskanje

Približava se zima i mnoge biljke potrebno je pripremiti za narednu vegetaciju. Podsećamo voćare da je od jesenjih radova veoma bitno obaviti „Plavo prskanje“. Zato iskoristite još uvek tople dane kako biste dobro zaštitili biljke.

Jesenje prskanje voćaka obavezna je mera zaštite kod biljaka. „Plavim prskanjem“ suzbijaju se uzročnici mnogih bolesti, a kako se ono primenjuje na biljkama, objasnio nam je diplomirani inženjer Vladimir Milutinović.  

Zašto je važno obaviti plavo prskanje?

Od jesenjih radova voća veoma je bitno obaviti ‘Plavo prskanje’. Jesenje ‘Plavo prskanje‘ ima za funkciju da zaštiti voće u narednoj sezoni, odnosno da dezinfikuje voćke kako bi naredne sezone bile kvalitetne i zdrave, bez prenosnika bolesti. Glavna funkcija zimskog prskanja je da se bakarnim preparatima mogu dobro zaštititi grane i stabla. Na taj način se dezinfikuju spore, micelije, hife i ostale vrste nametnika koji se nalaze na biljkama.

Vladimir Milutinović © - Agromedia

Kako obaviti jesenje plavo prskanje voćaka?

Kod zimskog prskanja treba da se u velikoj meri dobro poprskaju listovi biljaka kako bi bar dve trećine opalo.

Neophodno je da lišće opadne u velikoj meri kod biljke. Na taj način grane mogu da se bolje isprskaju, odnosno kvalitetno tretiraju. Zato je važno napomenuti da se prilikom prskanja biljke ne prskaju isključivo listovi. Kada se radi zimsko prskanje, potrebno je da se kvalitetno i dobro biljka okupa. Prska se kompletna biljka, grane, stablo i kompletno deblo.

Pored prskanja voća potrebno je znati da se jesenje ‘Plavo prskanje’ može primenjivati i na drugim vrstama biljaka, kao što su ukrasne biljke u vrtu ili neke trajnice. Ukoliko se tretira ukrasni vrt, naročito je važno kod ruža obaviti ‘Plavo prskanje’. Kod ruža će prskanje sprečiti stanje flekavosti na listovima, kvalitetnije prizemljavanje grana i omogući će biljci da ima kvalitetnije i lepše cvetove.“


Jedno od najboljih rešenja za zimsko prskanje je preparat na bazi bakra, odnosno bakarnog oksihlorida. Bakarni oksihlorid sadrži aktivnu materiju i fiksaciono sredstvo, koji omogućavaju da se preparat dugo zadrži na samom stablu, čak i ukoliko u toku zime ima dosta padavina, zaključio je naš sagovornik, Vladimir Milutinović.

Sagovornik:
Vladimir Milutinović, diplomirani inženjer

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica