Jesen je vreme za napade cikada – 4 načina kako da sizbijete cikade

Jesen je vreme za napade cikada – 4 načina kako da sizbijete cikade

U svetu postoji preko 20.000 vrsta cikada. One sišu sok iz voćaka, žbunja, povrća, cveća i drvenastih ukrasnih biljaka. Predstavljaju veliku pretnju vašim biljkama u zavisnosti od vrste. Mnoge vrste ovih insekata napadaju određene biljke i hrane se samo jednom vrstom ili njenim blisko srodnim vrstama, dok se druge hrane širokim spektrom biljaka. Neke od ovih vrsta se hrane i sa više od 100 različitih biljaka. Hranjenje biljkama nije jedina šteta koju one mogu da izazovu. Neke cikade takođe prenose biljne bolesti.

cikada na listu

Posebno u periodu jeseni uočava se prisustvo cikada koje mogu biti česti prenosioci virusa. Toplo vreme pogoduje razvoju insekata, a kako je ono u najavi i za naredni period, ove jeseni postoji značajan rizik od zaraze useva pšenice virusom patuljavosti. Primena insekticida se preporučuje ukoliko se na preko 10 posto biljaka uoči prisustvo cikada. Međutim, postoje i drugi načini na koje možete da zaštitite vaše biljke od cikada.

Pre nego što preduzmete mere da se rešite cikada, odredite nivo zaraze. Samo nekoliko insekata neće naneti ozbiljne štete vašim biljkama, a prirodni predatori se obično mogu pobrinuti za njih. Ali u isto vreme, morate redovno da kontrolišete njihov broj pre nego što se pretovre u veliku zarazu.

Odrasle cikade se brzo kreću što otežava kontrolisanje. Sve mere kontrole treba da imaju za cilj da se otarase jaja ili larvi.

Biološka kontrola

Prva mera biološke kontrole je podsticanje korisnih insekata kao što su bubamare mrežokrilci i sitne predatorske bube, jer su oni prirodni neprijatelji cikada i drže njihovu populaciju pod kontrolom. Oni ne samo da se brinu o lisnim vašim, već se hrane i drugim štetočinama, kao što su vojnički crvi i paukove grinje.

Hemijska kontrola

Bilo koje hemijske proizvode treba koristiti samo na nezrelim larvama. One ne mogu da skaču kao odrasli insekti i podložniji su hemikalijama.

Temeljno poprskajte listove insekticidnim sapunom, posebno donju stranu listova gde larve vole da žive i da se hrane.

cikade


Da biste kontrolisali veliku zarazu, možda ćete morati da je zarežete i primenite insekticid koji sadrži piretrine ili karbaril. Imajte na umu da će svaki insekticid širokog spektra ubiti i korisne insekte, pa ga primenite samo na zaražene biljke. Nemojte zalivati biljke 24 sata nakon nanošenja ovi preparata.

Uklanjanje zaraženih biljaka

Kada su biljke, posebno jednogodišnji usevi, jako zaražene, bolje da ih potpuno uklonite nego da ih tretirate hemikalijama. Bezbedno odložite zaražene biljke u smeće.

Mehanička kontrola

Pokrivači za redove u bašti mogu držati cikade podalje od baštenskih useva. Međutim, moraju se ukloniti kada počne cvetanje, čak i za povrće koje se samooprašuje jer nedostatak cirkulacije vazduha i vetra može dovesti do smanjenog oprašivanja. Poklopci plutajućih redova imaju dodatnu prednost jer sprečavaju druge štetočine kao što su buve.


Drugi način da se populacija cikada drži na odstojanju je postavljanje žutih lepljivih zamki u blizini biljaka kojima vole da se hrane. Ali baš kao i kod insekticida, lepljive zamke takođe mogu naneti štetu korisnim insektima.

A ako ovi sitni beli insekti napadaju i prave rupe u vašoj živoj ogradi onda ih možete ukloniti na način koji je možete pronaći OVDE


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica