Jabukin cvetojed – jedna od najčešćih štetočina u zasadima jabuke

Jabukin cvetojed – jedna od najčešćih štetočina u zasadima jabuke

Ovaj insekt javlja se u rano proleće i napada cvetove jabuke koji se potom suše, menjaju boju i propadaju. Kako odrasla jedinka prezimljava na stablu ili biljnim ostacima, saznajte kako se manifestuje delovanje ove štetočine i kako je suzbiti.

Cvet jabukeFoto:Agromedia

Izgled jabukinog cvetojeda i njegov razvoj

U pitanju je tvrdokrilac čija dužina može iznositi od 3,5 do 6 milimetara. Ono što je specifično za ovaj insekt je duga rilica. Larve su žute boje sa mrkom glavom.

Jabukin cvetojed ima jednu generaciju godišnje. Odrasla jedinka tokom letnjih meseci nema aktivnost a u jesen se dodatno hrani kako bi se spremila za mirovanje tokom zime. Tokom zimskih meseci prezimljava na stablu, odnosno biljnim ostacima, a javlja se početkom proleća.

Imago se potom hrani sedam do deset dana nakon čega poleže jaja u cvetne pupoljke. Odrasla jedinka pomenutom ralicom buši otvor u cvetnom pupoljku u koji ubacuje jaje.

Polaže po jedno jaje u svaki pupoljak. Jaja su sitna i dostižu broj od 50, a u nekim slučajevima broj jaja može dostići i do 100. Nakon što se ispile, razvoj larvi traje od dve do tri nedelje.

Šteta koju pravi jabukin cvetojed

Krunični listići postaju narandžasto – smeđe nijanse i suše se. Pupoljci u koje je smeštena larva se ne otvaraju, latice ostaju skroz slepljene, cvet izgleda kao mrki balon.

Larva grize prašnik i tučak, a kada postane odrasla jedinka napušta oboleli cvet. Oštećeni pupoljak prekida svoj dalji razvoj.

JabukaFoto:Agromedia

Štetočini odgovara hladno vreme usled kojeg dolazi do dugog cvetanja, jer tada može da nanese više štete. Jabukin cvetojed je aktivan samo danju.


Njegova aktivnost se manifestuje sitnim ali dubokim rupicama i kapljicama biljnog soka žuto – narandžaste boje na otvorima oštećenja.

Zaštita od jabukinog cvetojeda

Populacija jabukinog cvetojeda koja se smatra kritičnom je preko tri jedinke po stablu. Može se izlovljavati lovnim pojasevima tokom jesenjih meseci. Kod primene preparata važno je da to bude u roku od dve nedelje od pojave prvih odraslih jedinki.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica