Izaziva OZBILJNE ŠTETE na orahu: Kako prepoznati i kontrolisati ORAHOVU MUVU

Izaziva OZBILJNE ŠTETE na orahu: Kako prepoznati i kontrolisati ORAHOVU MUVU

Izaziva OZBILJNE ŠTETE na orahu: Kako prepoznati i kontrolisati ORAHOVU MUVU-©Wikimedia

Orah je biljka u čijoj lepoti i hladu uživamo već hiljadama godina, a da ne spominjemo njegove izuzetno zdrave orašaste plodove i vredno drvo. Međutim, postoji tamna strana uzgoja oraha, a dolazi u obliku insekta dugog 0,60 cm. Reč je o orahovoj muvi ili muvi orahove ljuske.  

Orahova muva je štetočina koja najčešće napada orahe u dvorištima i u komercijalnim zasadima, i koja može da napravi ozbiljne probleme.

Tehnički, problem nisu muve, već crvi koji se hrane ljuskom oraha oko jezgra.

Ozbiljnost oštećenja zavisi od toga kako se larve hrane, a može se kretati od promene boje ljuske do uništavanja jezgra. Još gora situacija je da se u jezgru razvije plesan. Ona ne izgleda samo loše, već je reč o vrsti gljivica koje stvaraju opasan kancerogen pod nazivom aflatoksin.

Orahova muva postaje još ozbiljniji problem ukoliko se pojavi pre nego što je to uobičajeno i pre nego što su uzgajivači spremni za nju.

Životni ciklus orahove muve i efekti na orahe

Orahova muva je poreklom iz Severne Amerike, a u Evropu je stigla 80-tih godina prošlog veka. Vrlo lako se prepoznaje zbog svog specifičnog izgleda. Veličine je obične muve, ima smeđe telo i jedinstvena providna krila sa velikim crnim trakama.

Odrasle jedinke izlaze iz tla od juna do početka jeseni i pare se u roku od 1-2 nedelje. Zatim, ženke polažu jaja neposredno ispod površine ljuske oraha. Mesto polaganja jaja je vidljivo, jer se na plodu javljaju tamne mrlje. Larve se izlegu za 5-7 dana i tada počinju nevolje.

Beli crvići hrane se mesom ljuske, koja crni zbog sadržaja tanina, raspada se, a jezgro oraha buđa. U toku sazrevanja larve postaju žute sa crnim ustima.


Napadnuti plodovi prerano padaju na zemlju, a crvi se ukopaju u zemlju i prelaze u stadijum lutke i tu ostaju 1-2 godine.

Kontrola orahove muve

Nažalost, budući da su jaja i larve skrivene u ljusci, zaštićene su od insekticida.

Napore bi trebalo usmeriti u praćenju odraslih jedinki, jer primena insekticida u tom slučaju ima najbolje efekte. Vremenski okvir u kojem mogu da se otkriju odrasle jedinke, pre nego što počnu da polažu jaja, je dosta kratak. Jednom, kada su jaja položena unutar ljuske, larve se razvijaju tamo gde do njih ne možete da dođete.


Ukoliko je reč o orahu blizu kuće, veličina drveta može da bude problem za nanošenje insekticida. Dakle, ako imate veliko drvo, najpre bi trebalo da se posavetujete sa stručnom službom.

biljka oraha


Ukoliko je reč o manjim stablima, za blagovremeno otkrivanje odraslih jedinki orahove muve mogu da se primene žute lepljive zamke. Prema programu za suzbijanje štetočina Univerziteta u Kaliforniji, preporuka je da se koriste lepljive zamke namenjenje za crve jabuke, jer sadrže supstancu koja privlači odrasle muve.

Idealno, zamku bi trebalo postaviti u gornju polovinu krošnje na severnoj strani drveta, a najmanje 1,5-2 metra od zemlje.

Zamke je potrebno pregledati najmanje 2 puta nedeljno. Cilj je da se odrasle jedinke otkriju što je pre moguće, kako bi primena insekticida postigla svoj cilj, a to je da spreči orahovu muvu da počne da polaže jaja.

Čak i ako u prethodnoj godini niste otkrili orahovu muvu, trebalo bi nastaviti s praćenjem, jer u zemlji može da živi 2 godine.

Izvor: Gardeners path

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica