Voćari zadovoljni rodom šljive, ali ne i otkupnom cenom!

Voćari zadovoljni rodom šljive, ali ne i otkupnom cenom!

Sa hektara pod zasadima šljive u vranjskoj i susednim opštinama uzgajivači očekuju prosečan rod od 10 do 12 tona, ali ističu nezadovoljstvo otkupnom cenom koja je ispod 20 dinara po kilogramu.

stenlej šljive na tanjiru

Samo na području vranjske opštine pod zasadima šljive je oko 1.800 hektara, podaci su Zavoda za poljoprivredu, od čega je više od 60 procenata pod „stenlejkom“, šljivom koja se najviše koristi u industriji za proizvodnju džemova i alkoholnih pića.

Prosečan rod je po oceni poljoprivrednih stručnjaka bolji u odnosu na prošlogodišnji i kreće se od 10 do 15 tona po hektaru.

Rod je kvalitetan, a početna otkupna cena od 20 dinara za kilogram, kako sezona berbe odmiče počela je da opada, pa otkupljivači trenutno šljivu „stenlej“ plaćaju 18 dinara, sa tendencijom da se ona zaustavi na 15 po kilogramu, što je za ovdašnje šljivare „ispod rentabilnosti“, s obzirom na poskupljenje hemijskih sredstva koji se koriste u uzgoju ovog voća.

Podsećaju ovdašnji uzgajivači šljiva da je prošlogodišnja cena bila između 40 i 45 dinara, a da je ove godine „donja granica“ otkupne cene 30 dinara kako bi se isplatilo ulaganje.

Izvor: Danas

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica