Višnjičica rod rodila, ali zbog niske cene višnjarima nije do pesme

Višnjičica rod rodila, ali zbog niske cene višnjarima nije do pesme

Višnjičica rod rodila, ali zbog niske cene višnjarima nije do pesme -© Agromedia

Posle jabuka, krušaka, šljiva i trešanja, višnje su najzastupljenije voćke u kraljevačkom kraju, naročito u Bukovici, Dedevcima, Lascu, Pekčanici i Lopatnici, selima na blagim padinama planine Jelice. Sorta „šumadinka“ koja je stvorena u Institutu za voćartsvo u Čačku kao rezultat ukrštanja „kereške“ i „hajmanove“, iako je priznata tek 1984.godine, znatno je zastupljenija u odnosu na oblačinsku višnju” što se pokazalo kao dobar izbor kraljevačkih voćara. Oblačinsku” višnju gotovo niko ne bere jer je cena ponižavajuća, dok  za „šumadinku“ ima kupaca iako bi cena mogla da bude bolja.

Strepeli su kraljevački višnjari pred početak ovogodišnje berbe višanja više nego ikada. Još kada su videli svoje kolege u Topoli da blokiraju puteve iz revolta prema ceni višanja, kao i one u niškom okrugu koji listom bacaju svoju oblačinsku” višnju po strništima i jarugama pomislili su da je još jedna sezona za njih izgubljena i da ogromne gubitke u proizvodnju neće moći da nadomeste. Pažljivo su se raspitivali kod tradicionalnih otkupljivača, prvenstveno onih koji rade za rusko tržište, da li će moće da koliko toliko unovče svoj rad i ulaganja.

Dragan Baralić, industrijski majstor iz Ribnice kod Kraljeva, iako još uvek u radnom odnosu, pre četiri godine sa suprugom Danom u selu Lopatnici podigao je savremen višnjik na površini od 70 ari. Konsultovao je se za vrhunskim stručnjacima pri izboru sorte šumadinke“ za sadnju.

Višnjičica rod rodila, ali zbog niske cene višnjarima nije do pesme  © Milanko D./ Agromedia

Ova sorta je izuzetne vrednosti i krupnoće plodova, pogodna za svežu potrošnju i različite vidove prerade u industriji i domaćinstvima. U trećoj godini berbe, koja je u toku, očekujem prinos od jedne tone“, kazuje Baralić.

On ima kupca koji radi za rusko tržište i cena je 80 dinara za kilogram.

Daleko je to od pesme, ali kad vidim s kojima se mukama susreću proizvođači oblačinske“ višnje čija cena do dostiže ni 30 dinara za kilogram moramo biti zadovoljni, naročito ako otkup bude korektan“, objašnjava Baralić.

Slično razmišlja i Militin Rakić iz Lasca kod Kraljeva, koji je tek zakoračio u šesnaestu godinu, ali ravnopravno sa dedom Ljubinkom i ocem Dejanom učestvuje u donošenju svih odluka odluka vezanim za ulaganja u voćarsku proizvodnju, investicije u zemlju, mašine i opremu, ali i plasman robe.

Višnjičica rod rodila, ali zbog niske cene višnjarima nije do pesme  © Milanko D./ Agromedia


Cenom od 120 do 140 dinara za kilogram višnje sorte šumadinka“ mi bismo tek bili zadovoljni. Međutim, uveliko beremo iako je cena 80 dinara. Sad je važno da se ta cena zadrži do kraja kampanje berbe. U suprotnom, došli bismo u situaciju ozbiljnog razmišljanja o daljoj proizvodnji. To bi me i pokolebalo u, za sada, čvrstoj odluci da svoj život i egzistenciju vežem za selo i poljoprivredu“, priča mlađani lazački voćar.

I Vladimir Stefanović, dvadesetpetogodišnji proizvođač voća iz Bukovice, kao i njegov mlađi kolega i komšija, višnje gaji na 70 ari. Ima sigurne kupce s kojima godinama saradjuje ali i sopstveni i već čuveni Butik voća“ u Kraljevu tako da sa plasmanom svojih proizvoda gotovo da nikada nema problema.

U svojoj prodavnici višnje prodajem po ceni od 75 dinara za kilogram i tu nalazim svoju računicu iako je u otkupu cena za pet dinara veća. Ma ko da dođe u prodavnicu pored višanja pazari još nešto od voća: kruške, jabuke, trešnje, nektarine, kajsije… “, kaže Vladimir.


Višnjičica rod rodila, ali zbog niske cene višnjarima nije do pesme  © Milanko D./ Agromedia

Njegovi kupci znaju da je to zdravo voće, jer upotrebljava minimum zaštitnih sredstava i veštačkih đubriva i nemaju dilemu gde da voće nabave.


Ja sam uvek zadovoljan i večiti optimista tako da u voćarstvu vidim zanimanje za ceo život“, kaže poznati kraljevački voćar koji pod raznim voćem ima oko deset hektara.

Najveće količine višanja, po svemu sudeći, otkupiće se u Roćevićima, u hladnjači Gorana Pantelića koji već nekoliko godina radi za kupce iz Rusije. Ambalaža se preuzima u cik zore ili dan uoči berbe, a od ranog popodneva traktori, freze, putnički automobili i druga prevozna sredstva sa svih strana iz nekoliko sela, čak i susednih gradova i opština, pristižu na roćevačko otkupno mesto.

To su mahom moje komšije, prijatelji, poznanici, rođaci a sa svojima nije lako raditi. Ja sam između dve vatre, njih da zadovoljim a sve strožijim kupcima iz Rusije da se ne zamerim“, kaže Pantelć.

Ako ih samo jednom izda u pogledu kvaliteta, krupnoće, zrelosti plodova- oni će otići bez povratka,a a to nikome nije u interesu.

Višnjičica rod rodila, ali zbog niske cene višnjarima nije do pesme  © Milanko D./ Agromedia

Ako odbranim sadašnju cenu od 80 dinara za kilogram višanja do kraja otkupa, onda ću biti prezadovoljan. U tome mogu da mi pomognu samu oni čiju robu primam i niko više“, poručuje Pantelić.

Kraljevački voćari se nadaju da će i za ostalo voće biti zainteresovani kupaca, naročito iz Rusije, jer su i jabuke, kruške, nektrarine, šljive u ekstra rodu i kvalitetu. Samo, kako kažu, da kod Gorana Pantelića iz Roćevića ostane otkupno mesto.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica