U toku je piljenje treće generacije jabukinog smotavca

U toku je piljenje treće generacije jabukinog smotavca

Tokom protekle nedelje u usevima jabuke zabeležena je pojava jabukinog smotavca, u usevima paprike pamukova sovica i jaja kukuruznog plamenca.

 

Jabuka - © Pixabay

Temperaturni uslovi

Toplo i uglavnom stabilno vreme obeležilo je proteklu sedmicu. Maksimalne i minimalne temperature vazduha bile su više u odnosu na prosečne vrednosti za ovaj deo avgusta. Maksimalne temperature vazduha su bile u intervalu od 29 do 35°S, a minimalne jutarnje od 13°S do 23°S. Srednje dnevne temperature vazduha bile su u rasponu od 16°S u višim predelima na jugozapadu i jugoistoku do 26°S u Vojvodini, Posavini i donjem Podunavlju. Odstupanja su bila značajna, od 2°S na jugozapadu do 5°S na krajnjem severu. Suvo vreme pogodovalo je zrenju aktuelnih poljoprivrednih useva kao i branju i žetvi pristiglih kultura.

Padavine

Tokom proteklih sedam dana bilo je povremenih kratkotrajnih lokalnih pljuskova. Najviše padavina izmereno je u višim predelima na zapadu, od 30 do 60 mm, dok je u ostalim krajevima bilo od 10 do 20 mm. Procenat padavina u poslednjih trideset dana u odnosu na prosek je na istoku i u centralnim delovima zemlje između 200 i 300%, dok je u ostalim područjima u okviru proseka. Jedino je u delu južnog Banata i na jugoistoku zemlje procenat dospelih padavina ispod proseka, oko 50%.

Pojava bolesti

Toplo vreme bez padavina povoljno je uticalo na aktivnost insekata štetočina. U toku je piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca. Na ratarskim kulturama na feromonskim klopkama svakodnevno se registruje ulov odraslih jedinki krompirovog moljca. U usevima paprike koji se nalaze u fazi od razvoja ploda do plodovi zreli za berbu prisutna su jaja pamukove sovice kao i novopoložena jajna legla kukuruznog plamenca. U pogledu biljnih bolesti na usevima šećerne repe registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača pegavosti lista. Pege su prisutne kako na starijim, tako i na mladim listovima.

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica