U jagodinskom kraju počela berba višanja – cena 70 dinara?

U jagodinskom kraju počela berba višanja – cena 70 dinara?

Berba višanja u Pomoravlju već je počela. Uprkos tome što su mraz i sneg odneli skoro trećinu roda, proizvođači kažu da prinos nije loš. Teši ih najavljena otkupna cena od 50 do 70 dinara po kilogramu, čime će koliko-toliko nadoknaditi ono što im je priroda uzela. Inače u ovom kraju ponovo je, kao pre nekoliko decenija, višnja popularna i isplativa. Obnavljaju se stari i sade novi zasadi, a tome je najviše doprinela stabilna cena.

Berba višanja - © Agromedia

Jedan od proizvođača, Siniša Aleksić, iz Starog Sela kod Jagodine, očekuje sa parcele od 1,3 hektara da ubere oko 13 tona višnje.

„Ove godine najavljuju cenu od 70 dinara. Ako bude tako, biće dobro. Prošle godine je bila 35 dinara, ali i sa tim sam bio zadovoljan. Neki su bili nezadovoljni. Svako ima svoje mišljenje, ali ja sam zadovoljan. Ova godina za višnju je bila veoma loša, jer smo u cvetanju imali sneg i hladnoću. Ima parcela gde nema roda, meni je ostalo, jer je na brdu. Imalo je i bolesti, pa je trebalo dva puta više zaštite nego u normalnim godinama. Ali morala je ta dodatna zaštita da bismo očuvali plod i stablo za do godine“, kaže Siniša.

Berba višanja - © Agromedia

Aleksić počinje sa berbom za koji dan. I za to vreme moli Boga da, kako kaže, „da onaj gore ne počisti višnju pre njega“. Kaže da ih je grad tukao prethodnih godina, ponekad i dan uoči same berbe, kada su gajbice već bile u voćnjaku. Što se njega tiče svakom bi preporučio da gaji višnju.

„Ja sam počeo pre osam godina, iako su me prijatelji nagovarali da to uradim još pre dvadesetak godina. Ovo je prva živa para u sezoni, obzirom da se još bavim ratarstvom i stočarstvom. Kod višnje jedini je problem naći berače. Ove godine biće plaćeni od 12 do 15 dinara po kilogramu, zavisi kako se dogovorimo. Ali to je zaista najveća muka. Prvo kratka je sezona. Berba traje nekoliko dana, a oni traže gde mogu duže da rade. Oni koji hoće da rade i da su istovremeno kvalitetni. S druge strane, plaćanje po kilogramu nije jedni izdatak. Berači su uglavnom iz okolnih gradova, Jagodine i Kragujevca, pa treba obezbediti autobus da ih dovezem i odvezem kući“, dodaje Siniša.

Berba višanja - © Agromedia


Momčilo Todorović iz istog sela ima oko 700 stabala višnje na površini od 80 ari. Njegov višnjar je mlad tek u četvrtoj godini. I on je zadovoljan najavljenom cenom. Ali što se tiče roda kaže da je hladnoća ovog proleća donela mnogo nevolja pomoravskim voćarima.

„Jednu trećinu je mraz odneo. Moj zasad je mlad, tek mu je četvrta godina i imaće od 6 do 7 kilograma po stablu. Kažu da plaćati od 70 do 80 dinara. Ako bude tako, biće odlično. Realno, više je nego da sam sadio žitarice. U svakom slučaju sa ove parcele veća j zarada od višanja nego od pšenice ili kukuruza“, kaže Momčilo.

U opštini Jagodina navode da se sve više ratara odlučuje i za voćarstvo, naročito višnje. Miroslav Cvijetić, inženjer agronomije i samostalni saradnik u Skupštini grada Jagodine, kaže da se u poslednjih nekoliko godina obnavljaju zasadi.


Berba višanja - © Agromedia

„Poslednjih godina cene su manje-više stabilne ljudi, pa poljoprivrednici odvajaju neku od svojih parcela za višnje. Obnavljaju stare, ali ima dosta i novih zasada. Cena ne zavisi samo od roda, već i od evropskog tržišta. Naime, Poljska kao jedan od najvećih proizvođača uglavnom diktira cenu i kod nas. Na to ne možemo da utičemo. Jedino što smo mogli kao opština da uradimo je pokušamo da ih zaštitimo od grada. Od 2004. godine Jagodina svakom strelcu na 24 000 dinara, koliko dobijaju od republike za sezonu, dodaj još toliko iz lokalnog budžeta i plus 50 litara nafte da dođu do stanica. Cilj nam je da u svojoj nadležnosti pomognemo da ovi ljudi sačuvaju rod“, kaže Miroslav Cvijetić.


Sagovornici: Siniša Aleksić, poljoprivrednik iz Starog sela kod Jagodine
Momčilo Todorović, poljoprivrednik iz Starog sela kod Jagodine
Miroslav Cvijetić, stručni saradnik za poljoprivredu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica