Sve veće interesovanje leskovačkih poljoprivrednika za voćarstvo

Sve veće interesovanje leskovačkih poljoprivrednika za voćarstvo

Prema raspoloživim podacima nadležne službe Gradske uprave grada Leskovca na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga pod voćnjacima zasađeno je oko 10 hiljada hektara, od kojih više od polovine na području 144 katastarskih opština sa teritorije grada Leskovca. I ove jeseni interesovanje leskovačkih poljoprivrednika za voćarstvo ne posustaje.

Voćnak iz Porečja

U brdsko – planskom delu leskovačkog Porečja kao i u selima podno Babičke Gore dobar deo voćara odlučuje se za obnovu jagodnjaka i malinjaka. Ono što je interesntno u nižim delovima leskovačke kotline preovladava interesovanje za nove zasade šljive i kruške. Međutim prema raspoloživim podacima u ovom regionu na jugu Srbije preovladava plantažni uzgoj oraha trešnje i leske.

Poljoprivrednim proizvođačima leskovačkog kraja stručnjaci leskovačke Poljoprivredno-savetodavne stručne službe savetuju jesenji obilazak voćnjaka posebno mlađih zasada, jer je vizuelnim pregledom mlade kruške uočeno prisustvo zimske forme odrslih zimskih jedinki „kruškine buve“. Leskoivački ekspert za voćarstvo i fitozaštitu Mirjana Petrović posredstvom lokalnih medija voćarima preporučuje ovojesenji tretman radi smanjenja infektivnog potencijala različitih patogena.

„Veliku štetu u jesenjem i zimskom periodu u mladim voćnjacima nanose štetni glodari i divlje životinje u potrazi za hranom i prezimljavanjem: miševi, voluharice, zečevi, srne…“, ističe za medije mr Mirjana Petrović.

Mladi voćnjak na meti zečeva

U to smo se posebno uverili obilaskom mladog voćnjaka porodice Marković u selu Donji Brestovac kroz prisustvo površinskih hodnika i rupa sitnih glodara. Stručnjaci leskovačke PSS imaju više predloga u zimskom tretmanu mladih voćaka tokom ove jeseni u tom delu leskovačke kotline gde divlji zec gradi svoja staništa.

„Leskovački voćari uglavnom nabavljaju sadnice kod poznatih kalimera i uzgajivača sadnog metaerijala…“, ističu u našem razgovoru braća Stanisavljevići – Milan i Miloš iz leskovačkog voćarskog sela Dušanovo, nadomak leskovačkog elitnog izletišta „Pašina česma“. Zatekli smo ih na leskovačkoj „Zelenoj pijaci“ u trenutku kada je višegodišnji voćar, kako sam reče voćar amater, Milun Dinić doskorašnji potpredsednik Skupštine grada Leskovca od njih kupuje sadnice kruške, jabuke i šljive.

„U našem kraju podno planine Radan uglavnom dominiraju zasadi šljive, jabuke i kruške. Imam neke zastarele zasade koje sam čvrsto rešio da obnovim ove jeseni i narednog proleća“, priča nam Dinić. „Može da se lepo i pošteno živi danas od voćarstva, jer plodovi iz našeg kraja imaju siguran plasman na domaće i inotržište“, ističu uglas na kraju nešeg razgovora naši interesantni sagovornici voćar Dinić i kalemari braća Stanisavljević iz leskovačkog sela Dušanovo.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica