Sve što niste znali o đubrenju i prihrani kupine

Sve što niste znali o đubrenju i prihrani kupine

U prošlonedeljnoj emisiji već smo videli da je kupina veoma otporna, jaka i izdržljiva biljka i da za nju mora da postoji određeni način gajenja. Zato sada pogledajte kakva je đubriva najbolje dodavati kupini i na koji način, kakva joj klima odgovara, kako je zaštititi od najčešćih bolesti i kako da razlikujete različite sorte ove ukusne, slatko – kisele voćke.

Prilikom sadnje kupine potrebno je u jamić koji se koristi za sadnju biljke dodati dovoljnu količinu organske materije, po mogućstvu humusa, pregorelog stajnjaka, komposta ili treseta, odnosno bilo šta što u sebi sadrži dovoljnu količinu organske materije zbog toga što ova biljka, da bi dala tako veliki prinos, mora imati kvalitetnu organsku materiju. 

Đubrenje kupine

Mogu se koristiti i mineralna đubriva za dodavanje u jamić, odnosno prilikom sadnje same biljke. Takva mineralna materija može biti u obliku mineralnih đubriva, najčešće 3 puta 15 ili 3 puta 16, ili drugih kompleksnih mineralnih đubriva, sa svim elementima zastupljenim u sebi. Tako posađena biljka se može gajiti uspešno u toku godine, uz obilno zalivanje. 

Kupine - freepic.com

Naime, kupina je otporna na sušu. Međutim ukoliko dođe do smanjene količine vode, odnosno ukoliko nema dovoljnu količinu vode, biće manji porast, biće manji kvalitet plodova i manji volumen, što utiče na mokre materije, odnosno na svežinu samih plodova. 

Prihrana kupine 

Prilikom gajenja kupine, možemo koristiti i prihranu. Prihrana znači dohranjivanje biljke određenim vrstama đubriva, da bi biljka u potpunosti mogla da se razvija kvalitetno i da oformi dobru i kvalitetnu lisnu masu, a nakon toga i plodove. 

Folijarna prihrana se odnosi na ona đubriva koja se mogu rastvoriti u vodi, pa se time biljka poprska preko listova, što znači da će biljka putem lisne mase upiti dovoljnu količinu hrane.

Što se tiče prihrane, to može biti u dve varijante, mineralna đubriva ili granulasta đubriva, pa i organska đubriva, koja se dodaju oko biljke zastiranjem ili dodavanjem granulastih sporotopivih đubriva, a može se koristiti i folijarna prihrana. 

Folijarna prihrana se odnosi na ona đubriva koja se mogu rastvoriti u vodi, pa se time biljka poprska preko listova, što znači da će biljka putem lisne mase upiti dovoljnu količinu hrane. Takva đubriva mogu biti organska i neorganska. Biljku je potrebno bar 3 do 4 puta godišnje, odnosno jednom mesečno, prihraniti takvim đubrivima i rezultati će biti vidni.


Kupine - freepic.com

Kada je reč o klimi, kupina voli suvu klimu i provetrenost, što znači da ne treba da bude preterano veliki sklop kupine, kako bi se omogućio protok vazduha, odnosno cirkulacija, da ne bi došlo do zagušivanja. 

Bolesti kod kupine 

Bolesti koje se često javljaju na kupini jesu bakteriozna plamenjača i pepelnica. Česta je i rđa na kupini, a zatim različite vrste truleži na samim plodovima, ukoliko je vlažno u vreme njihovog zrenja. Postoje sredstva koja se mogu koristiti za tretiranje kupine pre i posle cvetanja, kao i do pojave roda da bismo je zaštitili, kako preventivno, tako i kurativno, ukoliko se jave neki problemi. 


Prihrana znači dohranjivanje biljke određenim vrstama đubriva, da bi biljka u potpunosti mogla da se razvija kvalitetno i da oformi dobru i kvalitetnu lisnu masu, a nakon toga i plodove. 


Plodovi i sortiment kupina

Kupina se može brati sukcesivno. Plodovi su dosta dobri i kvalitetni i mogu se čuvati neko vreme, ne preterano dugo, ali za razliku od maline, znatno duže. Treba znati da postoje različite vrste kupina sa različitim oblikom plodova. Međutim, postoje i kupine koje su gajene kao kultivisane sorte, koje na sebi nemaju trnove. To je veoma bitno jer svi dobro znamo da divlja kupina ima obilje trnja, što onemogućava branje, odnosno otežava branje.

Kao što smo pomenuli, postoje sorte kupine koje se nazivaju tornfri, odnosno sorte koje na sebi nemaju trnje. Takve sorte su veoma omiljene kod proizvođača i kod hobista, zato što omogućavaju lakše branje, lakše manipulisanje prilikom orezivanja, vezivanja i drugih radova u kupinjaku. 

Kupina - freepic.com

Kupine tornfri su poznate po tome što su njihovi plodovi dosta kvalitetni i krupni i kvalitetno zru. Jedna od najpoznatijih sorata kupina tornfri, odnosno bestrnih, jeste sorta Loh Nes čiji prinosi imaju izuzetan kvalitet, kao i otpornost na bolesti.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović 

Komentari (1)

Jelena Milenković

2022-02-16 19:31:27

Poštovani, da li mi možete reći koju količinu NPK kupina iznosi prinosom, kako bih mogla da izračunam potrebnu količinu đubriva, na osnovu analize zemljišta?

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica