Šumadinku niko neće – Zbog niske cene, zasadi višnje ostaće neobrani

Šumadinku niko neće – Zbog niske cene, zasadi višnje ostaće neobrani

Berba višnje u kraljevačkom kraju tek je na početku, ali zbog niske otkupne cene po svemu sudeći mnogi višnjici ostaće neobrani, naročito kod onih voćara koji nemaju sopstvenu radnu snagu. Tek po neki otkupljivač izašao je pred proizvođače s cenom od 50 do 60 dinara za kilogram oblačinske višnje prve klase i 30 dinara za drugu klasu, dok sortu „šumadinku“ za sada niko neće.

Višnja šumadinka - © Milanko Danilović/Agromedia

Na početku berbe oblačinske višnje, koja je najrasprostranjenija u kraljevačkom kraju, kao i u širem okruženju, voćari su nezadovoljni cenom od 30 do 60 dinara za kilogram,u zavisnosti od kvaliteta,koju su najavili pojedini otkupljivači i kažu da ne mogu da podmire ni najosnovnije troškove proizvodnje. Iako niska,ne zna se hoće li cena tokom berbe rasti ili padati, a otkupljivači kažu da to zavisi od tržišta, odnosno ponude i potražnje.

„Cena jeste mala iako je rod odličnog kvaliteta. Ja ću je brati jer imam sopstvenu radnu snagu i u krajnjem mogu se nadati nekoj zaradi od 10 do 15 dinara za kilogram. Međutim, oni koji moraju da plate radnike, a njih je najviše, gotovo da nemaju računicu, ostaje im samo da pokriju troškove,mada i to teško. Ako dođe do neke korekcije i sniženja cene, mnogi će biti u gubitku“, kaže Dejan Rakić, mladi voćar iz Lasca kod Kraljeva.

Višnja šumadinka - © Milanko Danilović/Agromedia

Hladnjača Mondi Lameks u kraljevačkom selu Vrdila, koja je od pre nekoliko godina u vlasništvu engleske kompanije Lameks,jednog od najvećih evropskih prerađivača voća, povrća i mesa, prva je izašla pred proizvođače višnje s cenom od 60 dinara za prvu i 30 dinara za drugu klasu. To je najviša cena koju su mogli da ponude višnjarima u ovom trenutku, ističe Miroljub Polugić, predstavnik ove hladnjače, ne želeći da komentariše da li bi kasnije moglo doći do povećanja cene ukoliko se steknu povoljniji tržišni uslovi.

Nedostatak radne snage veliki problem

Proizvođači već sada strepe da se ne ponovi prošla godina kada je početna cena sa 50 spala na 25 dinara za kilogram što bi za višnjare bila prava katastrofa. Ovako se bar nadaju da će pokriti osnovne troškove.

„Realno bi bilo da ove godine višnja bude 80 do 100 dinara jer svi su troškovi visoki, od pripreme zemljišta, rezidbe, zaštite, transporta… Najveći je problem naći berače koji već sada za kilogram ubrane višnje traže i do 20 dinara. Malina ove godine ima odličnu cenu, što pozdravljam, i malinari bez problema mogu dobro da plate radnike za razliku od višnjara“, kazuje Aleksandar Rakić, voćar iz Pekčanice.


Višnja šumadinka - © Agromedia

Višnju šumadinku niko neće

Pored Mondi Lameksa, kontaktirali smo još nekoliko otkupljivača i hladnjačara sa područja grada Kraljeva i svi su za naš portal izjavili da za sada ne otkupljuju Šumadinku. Proizvođači ove sorte su gotovo u bezizlaznoj situaciji ako se nešto ne promeni jer im pijace i nakupci ostaju jedino rešenje. Izvos ove višnje u Rusiju potpuno je neizvestan.

Predrag Perišić iz Bukovice kod Kraljeva, koji je više od jedne decenije otkupljivao voće za Rusiju, uključujući i višnju i pri tom imao veoma korektnu saradnju sa izvozničkom firmom Balkan Frukt,ne zna da li će ove godine baviti otkupom višnje.Dogovor,po njegovim rečima,ne ide u dobrom pravcu i tako će biti sve dok za otkup ne stigne gotov novac.Uz poštovanje svakog kupca,na reč više niko ne radi,smatra ovaj ugledni kraljevački voćar.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica