Saveti za REZIDBU maline – Dobar PRINOS zagarantovan

Saveti za REZIDBU maline – Dobar PRINOS zagarantovan

Pored prihrane i zaštite jedna od bitnih mera pri gajenju maline je svakako rezidba. Ukoliko se pravilno obavi, osiguraće dobar i stabilan prinos, a kako da to učinite pročitajte u sledećem tekstu.

Malinjak - © Agromedia

Rezidba jednorodnih sorti koje rađaju na dvogodišnjim izdancima sastoji se od sledećih operacija:

  • Izbor zdravih i dobro razvijenih izdanaka koji će doneti rod i uklanjanje ostalih suvišnih izdanaka;
  • Prekraćivanje već odabranih izdanaka na potrebnoj visini;
  • Uklanjanje prve serije izdanaka;
  • Uklanjanje izdanaka koji su doneli rod.

Zimsko pripremanje maline polke

U malinjaku se svake godine formira određeni broj izdanaka i to znatno veći broj od potrebnog za normalni rod. Sve suvišne izdanke treba uklanjati, kako bi oni preostali imali povoljne uslove za svoj dalji razvoj.

Odabir izdanaka

Prve serije izdanaka treba uklanjati sve do sredine maja meseca, u zavisnosti od lokaliteta zasada i primenjene agrotehnike.

Maline - © Agromedia

Sam izbor rodnih izdanaka se vrši selekcijom i on počinje sve od sredine maja meseca pa do početka nove vegetacije. Početak nove vegetacije jeste period završetka hladnog vremena gde proizvođači trebaju odpočeti sa odabirom i vezivanjem izdanaka koji će doneti rod u predstojećoj proizvodnoj godini.

Trendovi, proizvodnja i cena maline od 1962. godine do danas


Rezidba

Odabir se ogleda u biranju zdravih i dobro razvijenih izdanaka na kojima nije došlo do izmrzavanja u zimskom periodu. Broj izdanaka po dužnom metru treba da se kreće od 6-9 ili od 2-3 po sadnom mestu, sve ostale izdanke treba ukloniti orezivanjem do osnove korenovog sistema a zatim izneti iz zasada.

Vezivanje

Posle odabira, pristupa se vezivanju izdanaka za žice. Po završenom vezivanju svaki izdanak treba skratiti na 2-3 pupoljka iznad žice.

Teška odluka za malinare – saditi Polku ili Vilamet?


Rezidba nakon berbe

Po završenoj berbi potrebno je prekratiti sve izdanke koji su doneli rod i izneti ih iz zasada kako ne bi predstavljali smetnju mladim izdancima u njihovom daljem razvoju.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe


Autor:  dipl.inž.polj Dalibor Cvetanović PSSS Leskovac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica