Ovako se postiže puna rodnost biljke! – Evo zašto je još bolja letnja sadnja jagode

Ovako se postiže puna rodnost biljke! – Evo zašto je još bolja letnja sadnja jagode

Jagode se mogu saditi tokom cele godine ali od vremena sadnje zavisi rodnost i kvalitet plodova. Koje živiće uzeti i kako pristupiti poslu saznajte u daljem tekstu.

 

Ilustracija: Sadnja jagoda - © Pixabay

Podizanje komercijalnih zasada može da se vrši u letnjim mesecima, od sredine jula do sredine avgusta. U zavisnosti od vremena kad želimo da zasad donese rod zavisi i optimalni termin sadnje.

Za letnju sadnju najčešče se koriste frigo sadnice određene kategorije

Ako želimo da zasad donese rod tokom jeseni u godini sadnje potrebno je biljke posaditi do sredine jula uz korišćenje frigo živića iz kategorije A++ ili A+. Bokor će se tada dobro razviti i formirati cvetne pupoljke za narednu godinu.

Ako želimo prinos naredne godine po sadnji onda se ona može obaviti do kraja avgusta, koristeći živiće iz kategorije A ili A+. Prednost ovakve sadnje je što živići ulaze u period nižih temperature pa je bolji prijem živića.

Za letnju sadnju najčešče se koriste frigo sadnice određene kategorije, takođe i kontejnerske sadnice koje pokazuju odlične rezultate jer imeju visok procenat prijema nakon sadnje zbog dobre ukorenjenosti u hranljivom supstratu i brže stupaju u rod.

Jagode - © Pixabay

Živiće je potrebno aklimatizovati i potopiti u rastvor

Naročita pažnja mora da se obrati na kvalitet živića jagode koji se koriste za sadnju. Živići moraju biti zdravi, sortno pouzdani i da potiču od selekcionisanih matičnih biljaka.


Zbog visokih temperatura frigo živiće iz hladnjače treba aklimatizovati do 20 sati u senovitoj prostoriji pre sadnje. Živići se takođe moraju osvežiti potapanjem u vodu i do 24 sata kako bi se oporavili od transporta.

Živić treba pojedinačno pregledati zbog eventualnih oštećenja. Lišće koje je suvo, staro ili oštećeno se odstranjuje, suve žile se skraćuju do svežeg dela.

Živići se potom potapaju u rastvor nekog fungicida desetak minuta, a poželjno je i da se potope u rastvor zemlje, vode i kašaste goveđe balege i sade u pripremljeno zemljište. Pre sadnje je poželjno izvršiti navodnjavanje zemljišta tako da ima vlažnost od 80% poljskog vodnog kapaciteta (negde od 25 -30 litara/m2).


Najbolje je saditi kada je vreme oblačno, a pripremljeno zemljište umereno vlažno. Živić se sadi na istoj dubini na kojoj je bio u matičnjaku, raspored žilica mora biti pravilan, dobar kontakt korena sa zemljom i centralni pupoljak da bude iznad površine zemljišta.

Prilikom sadnje na PE foliji mora se voditi računa da se što manje oštećuje folija, da se dobro sabije zemlja i da se vrši dobro zalivanje. Koren se skraćuje tokom same sadnje. Najbolje je da se koriste račvaste sadiljke kako bi koren bolje prodreo u zemlju. Nakon toga se vrši sabijanje zemljišta oko živića, a po završenoj sadnji uključuje se sistem za navodnjavanje. Zaliva se do jednog litra po živiću.


Izvor: Poljoprivredna Savetodavna Služba AP Vojvodine

Autor:  Dipl. inž. Dejan Suvić, PSS Sremska Mitrovica

Komentari (2)

Sanela

2021-06-24 00:17:07

Zanima me koliko zivic treba da bude povezan sa maticnom biljkom posle pikiranja u case? Ja sam oko 400 struka pikirala pre 10 dana ali jos nisam otkinula konac od majke…

Tanja Prolić, Novinar

2021-06-24 10:54:21

Poštovana Sanela,

živići jagode se odvajaju od matične biljke odmah posle njihovog formiranja.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Radisa Seocanac

2021-04-21 23:18:47

Molim za pomoc da ne napravim ponovo gresku proizvodimjagode u zatvorenom prostoru ,plasteniku vreme je pocetka berbe komene su jagode cvetale u samom bokoru nisu se razvile cvetne grane biljka je stala sa rastom u bokoru ima ogroman broj napravilno zakrzljalih plodova

Tanja Prolić, Novinar

2021-04-23 13:13:45

Poštovani Radiša,

hvala Vam na javljanju. Pogledajte na našem portalu tekst koji je danas objavljen i tiče se sive truleži jagoda, koja zahvata cvetove i plodove te voćne kulture u otvorenom i zatvorenom prostoru.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica