SATSUMA Narandža: moderni agrum sočnog i delikatnog mesa [SAVETI za GAJENJE]

SATSUMA Narandža: moderni agrum sočnog i delikatnog mesa [SAVETI za GAJENJE]

Satsuma narandža (Citrus unshiu) je jedno od najslađih i najhladnijih agruma. Poreklom iz Kine, naziv “Satsuma” potiče iz provincije u Japanu odakle potiču moderne sorte. Ovi plodovi su prvi put doneti u Severnu Ameriku u 18. veku. Mala do srednja stabla su niskog rasta sa raširenim i visećim navikama. Lepi beli cvetovi pojavljuju se u proleće i privlačni su ranim oprašivačima.

Sa svojom labavom, kožastom korom, ovo je voće koje se lako guli sa 10 do 12 segmenata delikatnog i sočnog mesa. Uzgajano iz semena, može proći i do osam godina pre nego što požnjete svoju prvu žetvu, ali vreme će biti značajno smanjeno ako posadite kalemljeno drvo – što je način na koji se ono obično prodaje komercijalno. Za najbolje rezultate, posadite svoje drvo satsuma u rano proleće.

 

ŠTA je satsuma pomorandža?

Uobičajeno ime: Satsuma narandža, Satsuma, satsuma mandarina, unshu mikan, hladno otporna mandarina
Botanički naziv: Citrus unshiu
Porodica: Rutaceae
Vrsta biljke: Zimzeleno drvo citrusa
Odrasla veličina: 3-4 m visoka, 1,5-3 m stopa široka
Izlaganje suncu: puno
Tip zemljišta: Bogato, vlažno
pH zemljišta: Kiselo, neutralno
Cvetanje: Proleće
Boja cveta: Bela
Zone otpornosti: 8-11 (USDA)
Zemlja porekla: Kina

Da li je Satsuma narandža vrsta mandarine?

Prema nekim sistemima klasifikacije, Citrus unshiu se smatra vrstom za sebe. Pod drugima, smatraju se sortom mandarina. Genetika pokazuje da je voće zapravo hibrid mandarine i narandže, navodi The Spruce.

Satsuma je po veličini slična svojim rođacima mandarina (Citrus reticulata), ali ima mekšu, delikatniju teksturu i labaviju koru, a spremna je i za berbu ranije.

Vrste Satsuma narandže

Postoji preko 100 sorti Satsuma koje možete izabrati. Mogu se značajno razlikovati u pogledu vremena sazrevanja, oblika, boje, količine i kvaliteta žetve. Neki popularni i lako dostupni primeri uključuju:


Ovari‘: Ovo produktivno drvo daje visokokvalitetno voće koje retko daje seme
Brown Select‘: Ovo drvo ima manje viseće od većine i ima gustu, kompaktnu formu. Kora se lako odvaja od mesa kiselog, slatkog voća
Silverhill‘: Oblik ploda na ovom drvetu je ravniji od većine, a ima visok sadržaj šećera i nizak sadržaj kiselina, što ga čini posebno slatkim. Drvo je poznato po tome što je snažno i produktivno, sa uspravnija navika rasta od većine sorti.
Rana Sveta Ana“: Plod je spreman za berbu od sredine septembra do oktobra—ovo je oko mesec dana ranije od većine drugih sorti.

 

Nega Satsuma drveta

Kada sadite drvo satsuma, trebalo bi da sačekate da temperatura ostane konstantno iznad 10 stepeni tokom dana, najmanje nedelju dana. Ovo pomaže da se osigura da hladne temperature ne ubiju biljku u njenom ranjivom stanju i omogućavaju drvetu da se privikne na blage temperature pre letnje vrućine. Ako dođe do jakih mrazeva kasno u prolećnoj sezoni, labavo pokrijte grane mlade mladice ćebetom da biste je zaštitili.


Lokacija je takođe važna. Sacume se ne snalaze dobro kada su izložene vetru, pa ćete pored izbora lokacije sa puno sunca poželeti i neko sklonište koje vam pruža zgrada ili ograda.

Svetlost

Većina voćaka zahteva uslove pune sunca, a Satsuma nije izuzetak. Idealno bi trebalo da dobiju osam do 10 sati direktne sunčeve svetlosti, posebno u proleće tokom cvetanja i formiranja plodova.


Zemljište

Drveće citrusa preferira peščano, ilovasto zemljište sa blago kiselim pH. Satsume su prilagodljive različitim uslovima tla kao što su stene ili glina, ali neće tolerisati slana ili alkalna tla. Zemlja mora imati dobru drenažu.

Voda

Satsuma drveću je potrebno dovoljno vode, pa planirajte dosledno i duboko zalivanje tokom vegetacije. Posle sadnje zalivajte svaka dva do tri dana, a zatim jednom nedeljno do deset dana tokom vegetacije. Ako doživljavate sušne periode, zalivanje će morati da bude češće da bi se zemlja održala vlažnom.

Temperatura i vlažnost

Iako su Satsume otpornije na hladnoću od drugih stabala citrusa, i dalje su im potrebne konstantno tople temperature tokom sezone rasta. Hladne (ne hladne) zime i topla, vlažna leta daju najbolju berbu voća.

Zrela stabla mogu lako da prežive u kratkim periodima do -10 stepeni Celzijusa tokom zime. Ako temperature padnu niže od ove, ili ako imate mlado drvo, preporučuje se primena nekih strategija zaštite od hladnoće. Nasipanje osnove debla sa oko 2 metra zemlje tokom ovih vremena može biti od koristi (treba ga ponovo ukloniti kada prođu mrazevi). Alternativno, možete uložiti u omotač. Za zimske temperature između -3 i 1,5 stepeni se zapravo kaže da povećavaju slatkoću plodova, navodi sajt TheSpruceeats.

Đubrivo

Drveće Satsuma ima koristi od redovnog đubrenja. Najbolje je gnojiti krajem januara do početka februara kada drvo proizvodi novi rast. Možete koristiti uravnoteženo 8-8-8 đubrivo za citruse koje sadrži azot. Dvogodišnje drvo može da podnese 1 do 1,5 kilograma đubriva.

Obrezivanje

Pošto drveće Satsuma ima naviku rasta ležeće, rezidba je neophodna kako bi se sprečilo da plodovi na niskim udovima dodiruju zemlju. Najbolje vreme za orezivanje drveta je rano proleće nakon opasnosti od mraza. Obrežite sve grane koje rastu ispod 45 cm iznad zemlje. Uklonite ostatke listova ispod drveća kako biste ih održali čistima i bez bolesti.

Prezimljavanje

Drveće Satsuma u saksiji se često premeštaju u zatvorenom prostoru na sunčani prozor u regionima koji imaju redovne temperature smrzavanja. Ova stabla mogu da prežive temperature do 15 stepeni Farenhajta, ali većina uzgajivača ne rizikuje kada predviđanja zahtevaju produžene temperature ispod nule. Drveće u zemlji može se zaštititi pokrivačem od mraza u regionima gde je zimski mraz uobičajen.

Zaustavite prihranjivanje tokom zimskih meseci za mlada stabla, ali ustaljena stabla starija od dve godine treba prihraniti krajem januara ili početkom februara.

Berba

Satsume se uglavnom beru između oktobra i decembra, u zavisnosti od sorte koja se uzgaja. Plod ne uspeva da visi na drvetu nakon zrelosti. Važno je brzo branje kada su zrele, a zatim se mogu čuvati u frižideru na temperaturi između 32 i 36 stepeni Farenhajta.

Kako plod dostigne zrelost, kora će postati labavija (malo se odvaja od mesa), a površina će postati kvrgavija. Boja zrelog voća može varirati u zavisnosti od klime. U vlažnim predelima plod može biti zreo čak i dok je još zelen, a crvenkasto-narandžasta nijansa je moguća kada su noćne temperature hladne.

Pošto je kora labava, najbolje je odrezati voće sa drveta umesto da čupate. Ako prilikom branja oštetite koru, to će dovesti do brzog propadanja. Od svih agruma, satsuma je jedno od najdelikatnijih i treba biti oprezan pri rukovanju njom.

Uobičajene štetočine i bolesti biljaka

Iako je drveće Satsuma izdržljivo u poređenju sa nekim drugim sortama citrusa, može biti sklono gljivičnoj bolesti zvanoj kisela krasta narandže. Ovo uzrokuje lezije na listovima, granama i plodovima. Srećom, to obično ne utiče na kvalitet mesa voća. Moguća su i druga gljivična oboljenja, a sve je najbolje tretirati preventivnim fungicidnim sprejom.

Grinje, ljuska, brašnaste bube, lisne uši i lisne uši su sve moguće štetočine od insekata, iako je Satsuma nešto otpornija na oštećenja od insekata od drugih vrsta citrusa.

Kako naterati Satsuma drveće da cveta

Mirisni beli cvetovi satsuma drveća obično se pojavljuju u rano proleće, od marta do aprila. Zeleni plodovi postaju očigledni u avgustu, postaju narandžasti od kraja septembra do decembra.

Kada Satsuma ne cveta ili ne daje plod, to je najčešće zato što drvo ne dobija dovoljno direktne sunčeve svetlosti. Ovom drveću je potrebno najmanje osam sati, a po mogućnosti i više, da bi proizvelo robusno cveće i plodove.

Nedostatak hranljivih materija takođe može ugroziti period cvetanja. Zrelom drveću je potrebno obilno prihranjivanje u januaru ili februaru da bi se podržao razvoj pupoljaka.

Koliko dugo živi Satsuma drvo?

Pod uslovom da ostane bez bolesti, drvo citrusa poput Sacume živi u proseku oko 50 godina. Ali u idealnim okolnostima, životni vek od 100 godina ili više je moguć.

Drveće u saksiji obično ima nešto kraći životni vek, uglavnom zato što je podložnije bolestima i problemima sa insektima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica