Rusija ODLAZI u zaborav – Gde ćemo sada IZVOZITI jabuku i jagodu?

Rusija ODLAZI u zaborav – Gde ćemo sada IZVOZITI jabuku i jagodu?

Trgovina srpskim voćem, osim jabuke i sveže jagode, nije toliko fokusirana na tržište Rusije i može se očekivati da će izvoznici naći nove izvozne destinacije. Ali šta se dešava sa jagodom, jabukom, pa čak i nektarinom i breskvom. Gde su potencijalna tržišta za ove voćke?

jabuka na traci

Samo ograničen broj kompanija koje imaju prostor da budu konkurentne sa nižim cenama i koje imaju iskustvo trgovine pod sankcijama moći će da se suoče sa rizicima izvoza jabuke i voća u rusku federaciju. Trgovina voćem sa Ukrajinom je toliko mala da neće uticati značajnije na tržište Rusija je najznačajnije tržište za izvoz jabuke.

Potencijalna tržište za izvoz jabuke

Rusija predstavlja najznačajnije tržište za jabuku iz Srbije. Neće biti jednostavno naći alternativna tržišta za 120.000 – 160.000 tona jabuke. Iako je u poslednje tri godine izvoz jabuke iz Srbije donekle diverzifikovan, radi se destinacijama na koje se izvozi 5.000 do 6.000 tona (prinos iz 100 ha zasada) i trenutno – nije realno očekivati da će bilo koja od destinacija (UAE, Saudijska Arabija, Katar, Indija, Velika Britanija) ili sve zajedno zameniti tržište RF.

Razlozi za to su velika konkurencija na tim tržištima, troškovi i vreme transporta, kvalitet jabuke itd. Ova tržišta će biti dostupna samo ograničenom broju kompanija koje mogu da osiguraju kvalitet ploda a koje će prihvatiti profit manji nego onaj na koji su navikle izvozom u Rusku Federaciju.

Očekuje se i smanjena tražnja za jabukom u RF zbog pada kupovne moći. Kina (do 2018. bila treći po redu snabdevač jabuke na ruskom tržištu, 2019. zabranjen uvoz iz Kine), od februara 2022. ponovo izvozi na tržište Ruske Federacije tako da se očekuje da će ona postati opet jedan od najznačajnijih izvoznika u RF.

jabuka na grani

Prosečna izvozna cena jabuke na tržištu Ruske Federacije je veća od one koje jabuka iz Srbije može da dostigne na tržištu Evropske Unije. S druge strane viša izvozna cena u UAE, Katara ili Indije sadrži visoku cenu transportnih i logističkih troškova.

Velika očekivanja od novih tržišta prate i veliki rizici. Primer je izvoz u Indiju koji ide rutom koja traje oko 30 dana, te je potrebno iskustvo i vreme kako bi se dokazao kvalitet jabuke koji može da podnese ovako dugo putovanje.


Zemlje članice EU oglavnom međusono trguju jabukom i trgovina je nakon 2014. posle međusobnih sankcija sa RF već preživela stres koji očekuje proizvođače u Srbiji.

Izvoz jabuke i jagode u Rusiju

U 2021.godini oko 80 posto jabuke završilo je na rusko tržište i to u iznosu od 125 miliona evra. Izvoz jabuke za rusko tržište od 2015. postepeno pada od 95 kao 80 odsto zaliha koje odlaze na ovo tržište. Jabuka može da podnese duže vreme transporta i alternativne rute ali mora da bude pripremljana za to. Očekuju se veća ulaganja u tehnologije čuvanja plod.

Čak 90 odsto jagode se izvozi na rusko tržište u vrednosti od 13 miliona evra, isti je slučaj sa breskvom i nektarinom koja je izvezena u vrednosti od 9,6 miliona evra. Trgovina sa Rusijom lako kvarljivog koštičavog i jagodastog voća će biti vrlo rizična, pre svega zbog neizvesnog trajanja transporta. Koštičavo i jagodasto voće ne može da podnese transport koji je duži od 3 – 10 dana zavisno od vrste.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica