Proizvodnja jagode isplativa i na malim površinama

Proizvodnja jagode isplativa i na malim površinama

Na gazdinstvu Miloša Melentića iz Rumske u okolini Pocerine proizvodi se jagoda na skoro 2 hektara. Nekada je kažu ovi domaćini bilo samo 30ak ari pod ovom voćkom. Ali se to brzo promenilo kada su uvideli značaj i isplativost gajenja jagode.

Milentići se proizvodnjom jagoda bave od 2009. godine, kada su i izbušili bunar. Tada su prvo radili jagodu na zemlji u dvoredu, ali se to pokazalo kao neefikasno zbog primene preparata i navodnjavanja i shvatili su da je bolje da promene tehniku uzgoja u jednoredno.

U zasadu su posađene sorte Kleri (kao rana sorta), Džoli koja stiže 2 branja posle nje i Sibilu koja dolazi nešto kasnije.

Oni su primenili potpunu agrotehniku kako bi proizvodnja bila uspešna, a posadili su oko 40,000 sadnica po hektaru. U zavisnosti od vremena sadnje, očekuju prinos od 700-800g po živiću, što je otprilike između 30-40 tona po hektaru.

Kako Jelena kaže, ove godine kasnije sorte jagoda su uspele da izbegnu prolećni mraz, jer nisu bile u fazi cvetanja kada su bile niske temperature, a na ranim sortama izgubili su 2 branja.

Proizvodnja jagode isplativa i na malim površinama - ©Agromedia

Pitali smo Jelenu, da li jedno domaćinstvo, jedna porodica može da postigne sve što je potrebno oko jagoda na površini od 2 hektara i dobili smo iskren odgovor: Ne!

„Prolećni radovi: prskanje, đubrenje – to može da se odradi porodično, ali za sađenje i berbu su potrebni sezonski radnici“, kaže Jelena.

Kod njih u okolini nema dovoljno radne snage, ali su oni uspeli da se snađu i angažuju sezonske radnike iz okoline Krupnja. Imaju saradnju sa njima već 5-6 godina i veoma su zadovoljni.


Ipak, jagode na 2 hektara nisu dovoljne da bi moglo da se preživi na selu. Ova vredna porodica, pored jagoda, bavi se i proizvodnjom žitarica sa kojom hrane svoje bikove, a time obezbeđuju veliku količinu stajnjaka koja je potrebna za jagode.

Zaključak je da poljoprivredni proizvođači ipak moraju da svaštare kako bi mogli da prežive i umanje rizike u proizvodinji jer, kako i sama Jelena kaže: „negde ćemo da omanemo, a negde ćemo da uspemo”.

Sagovornica: Jelena Melentić, Rumska


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica