Otkup počeo, a CENA JAGODE već zadaje muke voćarima!

Otkup počeo, a CENA JAGODE već zadaje muke voćarima!

Berba jagoda, prvog voća koje stiže u proleće, u plastenicima uveliko traje a proteklih dana plodovi su sazreli i na otvorenom polju. Ovogodišnju sezonu obeležiće problemi sa izvozom, cena i poskupljenje repromaterijala. Otkup je krenuo krajem prošle sedmice ali je trenutna cena na nivou prošlogodišnje.

četiri jagode u ruci

”Problem je sa tržištem u Ukrajini i Rusiji, koji su uzimali velike količine srpske jagode, a koje je sada uslovljeno ratnimm sukobima na području Ukrajine. U Kolubarskom okrugu jagoda se veoma malo gaji na otvorenom polju – okolina Uba, Gola Glava, gde su prošle godine dolazili otkupljivači iz Rusije ali sada njih nema, tako da mislim da će sav rod proizvođači prodati u svežem stanju”, ocenjuje Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo”.

Sa svake od oko 10.000 sadnica, zasađenih u 15 plastenika, Damnjanovići iz Miličinice kod Valjeva očekuju da uberu po pola kilograma crvenih plodova. Jagodu gaje već nekoliko godina i sa plasmanom kažu ni ove sezone nema problema.

jagode u gajbi

”Jagodu na veliko trenutno dajemo po 300 dinara kilogram, što je slično kao i prošle godine. Međutim, razlika je u tome što je ove godine došlo do poskupljenja mineralnog đubriva i drugog materijala, pa bi i otkupna cena za jagodu trebala da bude veća”, kaže Bojan Damnjanović i dodaje da će zarada biti malo manja nego proteklih godina, ali da će ipak uspeti da pokriju troškove proizvodnje.

Uz primenu svih agrotehničkih mera po hektaru može da se ubere oko 15 do 20 tona, a u plasteniku ćak i više što zavisi od sorte. U ovom delu Srbije najzastupqenije su sorte alba i kleri. Stručnjaci za voćarstvo ističu da je jagoda jedno perspektivno konzumno voće koje je neophodno brzo distribuirati na tržište, osim ako ne ide u preradu.

”Prinos i kvalitet ploda je dobar, a zbog suvog vremena bez padavina nije registrovana pojava bolesti. Međutim, cena u otkupu je za sada na gajbicu 200 dinara sitnija jagoda, a krupniji plod 250 dinara, dok za pakovanja od kilogram i pola kila je 270 do 300 dinara. Na pijacama jagoda iz plastenika prodaje se po ceni od oko 400 dinara, a velikim trgovinskim lancima 300 dinara u pakovanja od kilogram i pola kilograma ”, navodi Srđan Stanojlović, savetodavac za voćarstvo.

jagoda na foliji u plasteniku


Stanojlović podseća da je godišnja proizvodnja jagoda u Srbiji ispod šest miliona kilograma, što je kako napominje nedovoljno za naše potrebe i zbog toga kada krene izvoz moramo i da uvozimo jagodu kako bi potmirili tržište.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica