Odavno poznat u svetu, orah Chandler osvaja srpsko tržište

Odavno poznat u svetu, orah Chandler osvaja srpsko tržište

Chandler sadnice oraha novitet su na domaćem tržištu, a više o njima mogli su da saznaju svi posetioci 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma na štandu kompanije Misbell u hali 1.

„Karakteristično je to da su ovo zasadi koji se gaje mnogo gušće, znači veći broj biljaka po hektaru ide, to su orasi koji se orezuju, samim tim ne idu visoko, ne liče na ove naše orahe, oni rastu nekih 4-6 metara visine, što postižemo rezidbom“, objasnila je Jelena Godić iz kompanije Misbell.

Orah sorte Chandler razlikuje se od domaćih oraha po tome što mu je ljuska mekša od domaćih oraha, ima svetlo žutu koru i može da se razbije rukom, pored toga sadrži veliku količinu ulja čak oko 70 odsto.

„Pored toga što smo mi navikli da ga jedemo sirovog i u kolačima, ulje oraha se koristi u farmaciji i kozmetici, to orah Chandler čini tako popularnim u svetu“, rekla je naša sagovornica.

Sadnice oraha © Agromedia

Ove sadnice oraha stižu iz Turske i odavno su poznate u svetu. Kod nas su stigle 2016. godine, i danas su posađene na parcelama sve od Sombora do Negotina.

„Sadnice su turske, one su dvogodišnje, pored ove osnovne sorte za koje vlada najveće interesovanje, imamo još četiri sorte u ponudi, od toga su sorte Franquette i Fernette oprašivači koji se koriste uz Chandler, a imamo i sortu Fernor koja je interesantna na više nadmorske visine, i imamo novu sortu Pedro, koja rađa poput grozda, ali traži malo blažu klimu, probaćemo je u Kladovu ili Negotinu“, objasnila je Jelena Gogić.

Saznajte sve o proizvodnji oraha na štandu kompanije Misbell na predstojećem sajmu poljoprivrede

Na jednom hektaru moguće je posaditi oko 3 stotine stabala ovog oraha. 


„On se sadi na rastojanju 5 puta 7 ili 4 puta 8 metara, cilj je da se posadi maksimalan broj biljaka. On se reže na 3-4 sprata, lateralne je sorte, ne rađa samo pri vrhu, nego plod kreće i ide duž cele grane“, kaže Jelena Gogić.

Pored prodaje sadnica, kompanija Misbell obezbeđuje i stručnu pomoć i obuku za rezidbu svim zainteresovanim voćarima.

Sagovornica:


Jelena Gogić, diplomirani inženjer fitofarmacije 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica