Očekivanja malinara – CENA MALINE treba da bude 600 – 800 din/kg

Očekivanja malinara – CENA MALINE treba da bude 600 – 800 din/kg

Predstavnici Asocijacije proizvodjača malina u Srbiji su saopštili da od otkupljivača, vlasnika hladnjača očekuje da otkupna cena maline bude 600 do 800 dinara po kilogramu.

maline u belim plastičnim gajibicama

“Očekujemo da nam vlasnici hladnjača malinu ove godine plate od 600 do 800 dinara po kilogramu jer su po više desetina odsto povećani svi troškovi, od rada, goriva, mineralnog djubriva do zaštitnih sredstava”, rekao je za Betu član Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Zoran Stojanović.

On je kazao da su prve ponude otkupljivača, vlasnika hladnjača za otkup malina od 450 do 500 dinara po kilogramu, a da pojedini nude ugovore već sada 500 dinara, mesec dana pre početka berbe, kako bi se unapred zaštitili od rasta te cene.

“Ove godine rod maline će sigurno biti manji zbog prošlogodišnje suše i ovogodišnjeg hladnog proleća i nevremena, praćenog gradom koji su oštetili lastare, pa je procena da će rod biti manji oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je ukupno iznosio 50.000 tona. Ove godine neće biti veći rod od 35.000 tona”, rekao je Stojanović.

Dodao je da je malina prošle godine prodavana po ceni od 300 do 420 dinara, a da su je hladnjačari prodavali po 1.000 dinara.

Stojanović je rekao da hladnjačari zarade duplo više od proizvodjača i da se i ove godine pojavio lobi koji već sada tvrdi da su proizvodjači malina prošle godine dobro zaradili i da cena ne treba da bude veća od 500 dinara, pa nagovaraju proizvodjače da potpišu ugovore.

Istakao je da je to udruženje uputilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije dopis povodom kampanje u javnosti da se smanje cene malina.

Izvor: beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica