Prošlogodišnji rod maline jako LOŠ – NOVA SORTA maline OBEĆAVA prinose

Prošlogodišnji rod maline jako LOŠ – NOVA SORTA maline OBEĆAVA prinose

U malinjacima u valjevskom kraju uveliko su počeli najvažniji prolećni radovi. Kreće krčenje, vezivanje mladih izdanaka, đubrenje, freziranje… Malinar Milan Lentić iz Tulara kod Uba već je završio vezivanje lastara, obavio prolećnu zaštitu, isfrezirao zasad, a narednih dana očekuje ga i razbacivanje zgorelog ovčijeg stajnjaka.

”Kada se uzme u obzir kakva je bila prethodna godina, veoma sušna sa desetak paklenih dana što je ostavilo posledice na ovogodišnji lastar, mogu da kažem da je trenutno stanje u malinjacima zadovoljavajuće. Zahvaljujući sistemu za navodnjavanje te posledice su malim delom umanjene. Ja ove godine očekujem veći rod nego prošle sezone, jer ću postaviti mrežu za zasenu i nadam se manjim vrućinama koje malina zaista teško podnosi”, kaže Lentić, koji malinu gaji na 90 ari.

Ovo je inače jedini zasad maline u ovom ubskom selu, u kojem več pet godina sazrevaju plodovi sorte ”glen ampl”. Ovog leta po prvi put za branje stiže i sorta ”fertodi” od koje kako kaže očekuje dobar prinos.

”Nadamo se što povoljnijoj proizvodnoj godini, kako bismo uspeli da obezbedimo kvalitetnu malinu, koja je mogu reći obeležje Srbije. Vodeći smo u svetu u proizvodnji maline i nastojimo da ostanemo u samom vrhu gde i pripadamo”, smatra ovaj mladi proizvođač.

Osim što je prošla, nepovoljna godina u malinjacima ostavila posledice, strušnjaci kažu da je u proteklom periodu došlo i do izmrzavanja izdanaka. Naime, golomrazice i niske temperature, koje su u proteklih petnaestak dana u jutarnjim satima išle i do minus 14 stepeni, dovele su do oštećenja u zasadima. Naročito su oštećeni izdanci ”mikera” i ”vilameta”.

”Uopšte uzeto zasadi su u lošijem stanju nego prošle godine, koja je bila jedna od najslabijih. Cena jeste bila dobra ali su prinosi bili dosta loši. Rodni potencijal nije obećavajući što je posledica prošlogodišnjih visokih temperature i suše”, ocenjuje Đorđe Sovilj, savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjev”.

Kaže da stanje u malinjacima mnogo zavisi od ekspozicije parcele, da li su zasadi navodnjavanji, kako su proizvođači odnegovali izdanke za ovu godinu, ”koji su dosta niži i tanji nego prethodnih godina”.

”Pošto je malina trenutno u fazi bubrenja pupoljaka i početka razvoja rodnih grančica, moj savet je da u krajevima gde još nije krenula vegetacija, treba sačekati sa vezanjem lastara kako bi se videlo koji su zdravi”, naglasio je Sovilj.


U valjevskom malinogorju i dalje je vodeća sorta ”vilamet”, sadi se dosta ”fertodi zamatoš”, ”glen ampl”, kao i ”polka”.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica