Na prinos i kvalitet kupine utiče nivo vlažnosti u zemljištu

Na prinos i kvalitet kupine utiče nivo vlažnosti u zemljištu

Za ozbiljnu i stabilnu proizvodnju kupina, veoma je važno obezbediti optimalan nivo zemljišne vlage, naročito u periodu cvetanja do kraja zrenja, odnosno od juna meseca pa sve do septembra.

Kupine - © Pixabay

Kako pravilno zalivati kupinu piše dipl. inž. Snježana Vujinović za Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Srbije.

Sazrevanje plodova i intenzivan porast izdanaka kupine odvija se u periodu kad su dnevne temperature uglavnom visoke, a često i iznad prosečnih vrednosti, a količina padavina je nedovoljna. Iz tih razloga za stabilnu i sigurnu proizvodnju kupine, primena sistema za navodnjavanje je obavezna. U suprotnom, umanjuje se rod, plod je sitan i nekvalitetan, a usporava se i razvoj izdanaka za naredni rod.

Najčešći način kojim se kupina može navodnjavati je navodnjavanje brazdama kao i sistem kap po kap. Navodnjavanje brazdama može se primeniti u područjima gde ima dovoljno vode. U brazde, širine 20 x 10 cm pušta se voda koja lagano natapa površinu oko špalira kupine, a pri tome ne kvasi listove i plodove.

Sistem kap po kap je najekonomičniji i najpogodniji za navodnjavanje kupine. U odnosu na ostale načine navodnjavanja sistem kap po kap ima mnogo prednosti kao što su: ekonomična primena vode, sistem se lako prenosi i montira, moguća primena tečnih đubriva kroz sistem, ne kvase se nadzemni delovi biljke, u nedostatku vode sa izvorišta, voda se može dopremiti cisternama.

Broj zalivanja kao i količina vode koja se primenjuje zavisi pre svega od količine padavina koja često varira iz godine u godinu. U područjima sa manjim količinama padavina od prosečnih vrednosti, prvo navodnjavanje obavlja se početkom juna u fazi cvetanja i početka intenzivnog porasta plodova. Drugo navodnjavanje izvodi se u fazi neposredno pred zrenje, a treće sredinom avgusta, u vreme punog zrenja plodova. Poslednje navodnjavanje obavlja se početkon septembra, a ono je značajno jer doprinosi boljem diferenciranju cvetnih pupoljaka i pripremanja roda za narednu godinu.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe 
Autor:  Dipl. inž. Snježana Vujinović 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica