Kuda dalje sa proizvodnjom voća?

Kuda dalje sa proizvodnjom voća?

2018. bila je loša voćarska godina u Srbiji. Prinos voća bio je prosečan, ali je jako niska bila otkupna cena. Postavlja se pitanje kuda dalje sa voćarskom proizvodnjom?

Jabuke © Pixabay

Loša otkupna cena po kilogramu roda u protekloj sezoni nametnula je voćarima pitanje kuda dalje i šta dalje saditi od voća. Odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan.

Kako bismo pronašli adekvatan odgovor, moramo se najpre okrenuti tržištu i njegovim potrebama.  Moramo biti pametni i gajiti ono što tržište traži, a ne okretati se ishitreno prema onome što je trenutno u trendu.

Na pitanje šta je isplativo i da li i dalje gajiti određenje voćne kulture, odgovor je da. Međutim, treba gajiti one sorte voća koje su ne samo aktuelne, nego i dugoročno poželjne i prisutne na tržištu.

Jagodasto voće

Što se tiče jagodastog voća, stručnjaci preporučuju okretanje proizvodnji u zaštićenom prostoru. Ovakav tip proizvodnje ima svoje prednosti.

Prvenstveno, to je činjenica da se tokom čitave godine dobijaju krupniji plodovi. Zreli plodovi pristižu veoma rano i sa minimalnom upotrebom sredstava za zaštitu od bolesti i štetočina. Dobijeni plodovi u najkraćem vremenu moraju biti na evropskom i svetskom tržištu.

 

Jagode © Pixabay


Ostale voćne vrste

I kod proizvodnje ostalih voćnih vrsta na otvorenom moraju se poštovati određena pravila. Ovakvi zasadi voća prvenstveno moraju biti pokriveni sistemom protiv grada i mraza. Takođe, mora biti obezbeđen i sistem za navodnjavanje i fertigaciju, a zasad mora biti i sasvim zaštićen od štetnog uticaja divljači.

Jednom rečju: moraju se uzeti u obzir i suzbiti svi rizici proizvodnje. I u ovom slučaju dobijeni plodovi moraju se u najkraćem vremenskom periodu naći na evropskom i svetskom tržištu.

Ovakvu proizvodnju moraju pratiti i odgovarajući preradni kapaciteti koji će voće druge i treće klase pretvarati u ukusne i kvalitetne prerađevine.


Ovakvi moderni zasadi, opremljeni svime što smo naveli, sa sortama koje su dugoročno aktuelne na tržištu, mogu garantovati dobre i redovne prinose. Na kraju ovakve proizvodnje nalaze se i kvalitetni voćni proizvodi koji će naći svoje kupce širom veoma probirljivog evropskog i svetskog tržišta.

Ko stoji iza proizvođača?

Kako bi svi ovi ciljevi voćarske proizvodnje bili ostvarivi, neko mora stati iza proizvođača. Pretpostavljamo da će to biti država, svakako, onoliko koliko može, ali tek onda kada nešto uradimo mi sami.


Potrebno je da sednemo i razgovaramo sa komšijama, rodbinom i prijateljima. Idealno vreme za ovakve razgovore, za planiranje i postavljanje nekih novih i dugoročnih ciljeva, jeste sada, dok voćnjaci miruju, a mi imamo dovoljno vremena da se organizujemo i konsolidujemo.

Ako ove godine uradimo samo jednu stvar u pravom smeru, i to je i te kako pozitivno. To je dobar početak.

Voćari Srbije ovu godinu moraju shvatiti kao godinu upozorenja. Moraju se spremati za novu sezonu, u nadi da će biti bolja od prošle.

Da li će i koliko biti bolja, na kraju zavisi najviše od nas samih.

Autor: dip. inž. Srđan Stanojlović
Izvor: PSSS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica