Koje su specifičnosti najpoznatijih sorti jabuka?

Koje su specifičnosti najpoznatijih sorti jabuka?

Jabuka je najvažnija listopadna voćka u svetu i jedna od omiljenih namirnicica većine, po popularnosti odmah iza citrusa i banane. Ona je hrana, osveženje i lek, te ni ne čudi zašto je ljudi toliko vole. Saznajte koje su to najpoznatije sorte jabuke i koje su njihove specifičnosti, te odaberite onu po svom ukusu.

sorte jabuka

Najpoznatije sorte jabuka i njihove specifičnosti

Postoji veliki broj vrsta jabuka. Kod nas su to senabija, budimka, petrovača, kolačara, tetovka. Još neke od poznatih jabuka koje možete naći po marketima su zlatni delišes, greni smit, crveni delišes, gala, breburn.
Senabija

Stara domaća sorta jabuke koja se gaji najviše u jugozapadnim delovima Srbije, jedna od omijenih kod nas i prilično otporna sorta koja trpi i mraz i sušu. Svetlozelene boje, ujednačene veličine, ova jabuka se bere u prvoj polovini oktobra. Specifičnosti koje se tiču njenog ukusa su da je slatka i sočna, pogodna i za pekmez i za konzumiranje u svežem stanju.

Budimka

Ova stara odomaćena sorta najbolje uspeva na brdskoplaninskim područjima, ali i za nju važi da je prilično otporna i na hladne i na tople vremenske uslove. Kasno rađa, a plod joj je srednje krupan, zelenkasto-žute boje, lesto pomalo nepravilnog oblika. Ova sorta spada u manje sočne, ukus ploda je slatkast i blago kiseo.

Petrovača

Ova sorta jabuke spada u najranije letnje sorte, jer sazreva krajem juna i početkom jula, oko Petrovdana, po čemu je i dobila naziv. Plod je sitan do sreednje krupan, uglavnom bledo-crvene boje. Što se tiče ukusa, ova sorta je sočna, slatka i sa prijatnom aromom. Pored toga što je odlična za konzumiranje u svežem obliku, petrovača je takođe pogodna i za pite i kolače.

Kolačara

Naša stara autohtona vrsta, rasprostranjena širom Balkana, kao i delovima srednje Evrope, izuzetno otporna na mrazeve. Pokožica ove vrste je tanka i čvrsta, zelenkasto-žute boje, ali je za nju karakteristično da ima i crvenkaste pruge. Plod kolačare je srednje krupan, pljosnatog oblika, može biti i sitniji i krupan. Što se tiče ukusa, ova sorta spada u kiselije jer ima malo šećera.

jabuke ukus

Tetovka

Još jedna stara autohtona vrsta, zastupljena uglavnom u južnim krajevima. Ova sorta jabuke sazreva kasnije, u oktobru, a za konzumaciju je pogodna tek oko novembra. U dobrim uslovima, ova sorta je veoma plodna. Njen plod može biti od srednje do krupan do krupan. Pokožica joj je tanka, žilava i masna i slamasto žuta. Kada je reč o ukusu, tetovka spada u relativno sočne, slatke i prijatnog mirisa.


Zlatni delišes

Ova sorta je poreklom iz SAD, ali se kod nas dosta zastupljena što se tiče konzumacije. Plod je krupan, zlatno-žute boje, izrazito slatkog ukusa.

Greni smit

Greni smit sorta je poreklom iz Australije i dosta je zastupljena u našim marketima. Plod je krupan, zelene boje, a što se tiče ukusa, njega ljudi ili vole ili ne vole jer spada u izrazito kisele sorte.

Crveni delišes

Ova sorta je jedna od omiljenih. Sazreva polovinom septembra, a plodovi su joj krupni, osnovna boja svetlozelena a dopunska jarko crvena. Crveni delišes je među omiljenim jer spada u sočne sorte, slatkog i punog ukusa.


Gala

Ova sorta je poreklom sa Novog Zelanda. Plod joj je srednje krupan, žućkasto-crvenkaste boje, sazreva u prvoj polovini avgusta. Gala spada u sočne vrste, njeno meso je slatkog ukusa i prijatne arome.

Breburn

I ova sorta je poreklom sa Novog Zelanda. Plodovi breburna su srednje krupni, žućkasto-crvene boje, sočnog, slatko-kiselkastog ukusa.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica