Koja je idealna temperatura za čuvanje plodova jagode?

Koja je idealna temperatura za čuvanje plodova jagode?

Kao i ostalo jagodičasto-bobičasto voće, plod jagode spada u najnežnije za čuvanje. Berba jagoda je u nekim krajevima uveliko počela i trajaće sve do kraja maja i tokom juna. Za odgajivače najveći problem je kako sačuvati plod, jer on u običnim uslovima bez hlađenja zdrav može da opstane samo jedan dan. Stručnjaci za voćarstvo kažu da je, bez obzira na velika investiciona ulaganja, najbolja opcija – hladnjača.
 

Koja je idealna temperatura za čuvanje plodova jagode - © Intersad

Jagoda ima mekan plod i veliki respiracioni koeficijent, što je ujedno i glavni razlog njenog relativno kratkog čuvanja u svežem stanju. Plod jagode nema sposobnost dozrevanja nakon berbe, i zbog toga se ona mora obaviti kada su plodovi u punoj zrelosti.

To je takođe razlog kratkog perioda čuvanja plodova, koji obično iznosi jedan dan u skladištima bez hlađenja. Opcija čuvanja jagode je u hladnjačama pri optimalnim temperaturama od -5 do 0 stepeni i relativnoj vlažnosti vazduha od 85 do 90%. U takvim uslovima plodovi sorti mekanog mesa za potrošnju u svežem stanju mogu se čuvati od 3 do 5 dana, a čvrstog mesa od 8 do 10 dana“, navodi Biljana Milosavljević, diplomirani inženjer voćarstva. 

Hlađeno skladište na efikasan način utiče da se sačuva kvalitet svežeg ploda jagode, s tim da kompromis između senzoričke i nutritivne vrednosti ploda može biti dostignut na optimalnoj temperaturi od 16 stepeni, navodi Milosavljević i dodaje da se na toj temperaturi odnos fruktoze i glukoze povećava i dostiže vrednost od 1,4.
 

Koja je idealna temperatura za čuvanje plodova jagode - © Intersad

Laički rečeno, što je veća temperatura, kvalitet ploda je manji i dolazi do njegovog propadanja. Da bi se izbegli gubici u kvalitetu, pribegava se specijalnim uslovima čuvanja. Naravno, ovaj savet važi za odgajivače koji sebi mogu da priušte hladnjače. 

Najlakše i najjednostavnije je čuvati plodove jagode zamrznute na temperaturi od -18 do -20 stepeni. Na taj način jagoda je na raspolaganju godinu i više dana. Posle berbe plodovi se u odgovarajućoj ambalaži unose u pretkomore za rashlađivanje, a potom u tunele za smrzavanje, takozvano šokiranje. U tunelima su temperature od -30 do -50 stepeni, a zamrzavanje traje od 10 do 14 sati. Po iznošenju iz tunela smrznuti plodovi se pakuju u ambalažu i takva jagoda se naziva original“, kaže Milosavljević.

Ona dodaje da postoje i protočni tuneli gde smrzavanje traje od 20 do 30 minuta, dok u tunelima-linijama sa kriogenim zamrzavanjem gde se koriste ugljen-dioksid ili tečni azot smrzavanje traje svega sedam do osam minuta. Temperatura gasa je u ovom postupku od -70 do -100 stepeni, odnosno -180. Što se brže obave svi postupci od berbe do smrzavanja, veći je udeo kvalitetnih plodova.


Sagovornik: Biljana Milosavljević, dipl. inž. voćarstva

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica