Gajenje jagoda u Holandiji – jednostavno i isplativo

Gajenje jagoda u Holandiji – jednostavno i isplativo

Na imanju Ronalda Elsta u Holandiji jagode se beru od marta do oktobra meseca. Prosečan prinos iznosi 25 tona po hektaru, a gustina sadnje i broj biljaka kreće se od 25 do 27 hiljada. Prodaja je u Holandiji, kaže on, veoma jednostavna, a zarada lako ostvariva. Mi smo ga pitali kako.

U još jednoj avanturi u Holandiji pokušali smo da otkrijemo male tajne velikih majstora u voćarstvu. Naš domaćin ovoga puta bio je gospodin Ronald Elst. On proizvodi jagode na gotovo 30 hektara zemlje.

Na otvorenom polju gajim jagode na 25 hektara. U tunelima imam još 3. Berbu počinjemo već marta meseca, a završavamo u oktobru, ali su nam i prve i poslednje berbe u zatvorenom prostoru”, kaže on.

Jagode - ©Agromedia

Sveže živiće kupujemo u Rapo rasadniku, u avgustu mesecu, a zatim ih pikiramo. Na taj način proizvodimo takozvane doškolovane živiće jagode, koje u decembru vadimo, klasiramo, sortiramo i smestimo u hladnjaču, odakle ih vadimo po našem planu i rasporedu sadnje.”

„Sa sadnjom u tunelima u zatvorenom prostoru započinjemo u januaru mesecu, a prvo otvoreno polje sadimo krajem februara ili početkom marta meseca. Sadnja je organizovana tako da nas bukvalno kompjuterski program alarmira nakon 2.500 sati, kada je temperatura iznad +7 stepeni.”

 

U martu mesecu se sadnja vrši na svake 3 ili 4 nedelje, a u aprilu, maju i kasnije sve češće. U proseku, u proleće se sadi na svake dve nedelje, a u toku letnjih meseci na nedelju dana.

 


U martu mesecu se sadnja vrši na svake 3 ili 4 nedelje, a u aprilu, maju i kasnije sve češće. U proseku, u proleće se sadi na svake dve nedelje, a u toku letnjih meseci na nedelju dana. Sva sadnja obavlja se mašinski, osim one u tunelima, koja se obavlja ručno.”

„Možda zvuči čudno, ali nakon svake berbe mi jagodu uništavamo. Ne isplati mi se da je gajim dalje. Kada je reč o prinosu, on je u prolećnim mesecima uglavnom oko 30 tona, a kasnije, zavisno od vremenskih prilika, oko 20 tona po hektaru.”

„Kada se skine, odnosno uzore jagoda, seje se kadifa, koja je dobra za dezinfikovanje zemljišta. Zato možemo da koristimo iste parcele više puta. Sve naše parcele u eksploataciji su već 30 godina.”


Gustina sadnje i broj biljaka po hektaru kreće se od 25 do 27 hiljada biljaka, što je veoma važno. Berba se obavlja ručno, a klasira se direktno u polju – na prvu klasu, koja je ekstra kvaliteta i drugu, koja je za preradu. U okviru ekstra klase imamo top kategoriju i još jednu koja je nešto niža.”

 


Najniža cena jagoda koja je postignuta prošle godine u Holandiji bila je 90 centi za kilogram, a najviša, za najbolji mogući kvalitet, bila je 6 evra.

 

Što se tiče prodaje, ona je veoma jednostavna. Moje je samo da proizvedem jagodu u polju, a aukcija vrši kompletnu dalju prodaju. One cene koje se postignu na tržištu, tu cenu dobijem i ja, u zavisnosti od ponude i tražnje i od vremenskih prilika.”

„Recimo, najniža cena koja je postignuta prošle godine bila je 90 centi za kilogram, a najviša, za najbolji mogući kvalitet, bila je 6 evra. Ja smatram da cena od 2 evra i sve preko toga može da pokrije naše troškove i osigura nam dodatnu zaradu.”

Jagode - ©Agromedia

„Na kraju, zaista jeste moguće zaraditi na jagodama u Holandiji. Ipak, moj cilj je uvek da proizvedem što više i što kvalitetnije jagode, ali i krupnije, jer onda berači mnogo brže beru, pa su manji troškovi berbe. Samim tim, moji troškovi su manji, a ukupna zarada – veća.”

Sagovornik:
Ronald Elst, voćar iz Holandije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica