Evo kako jagode iz Holandije mogu da se nađu i na vašem imanju!

Evo kako jagode iz Holandije mogu da se nađu i na vašem imanju!

Prema istraživanjima koja su sproveli stručnjaci u Holandiji, od početka novog milenijuma proizvodnja jagoda u ovoj zemlji prosečno je godišnje rasla za oko 2,5%. Samo tokom 2013. godine, voćari u Holandiji proizveli su oko 51 milion kilograma ovog voća. Kada smo saznali sve ove podatke, nije nas začudila ni činjenica da neke od najboljih i najpoznatijih sorti jagoda na svetu dolaze upravo iz Holandije, a zahvaljujući kompaniji „ATP irrigation“ iz Beograda u njihov kvalitet uverili su se i voćari u Srbiji.

Za svega petnaestak godina proizvodnja jagoda pod staklom u Holandiji porasla je sa 150 hektara na više od 500. Uz to, staklenička proizvodnja čini tek 20% ukupne proizvodnje jagoda u ovoj zemlji.

Neke od vrhunskih holandskih sorti jagoda u poslednjih nekoliko godina imali su mogućnost da probaju i srpski voćari. U rasadniku „Rapo“ saznali smo i o kojim je konkretno sortama reč.

Uglavnom za srpsko tržište prodajemo sorte kao što su Jive, Salsa ili Sonata. Jive je kasnija sorta. Ona ima krupne ukusne plodove koji su odlični za dugo stajanje na policama. Salsa je veoma produktivna, tolerantna na niske temperature, a daje veoma krupne i sočne plodove“, rekao je Verner Hak, jedan od vlasnika rasadnika „Rapo“.
 

Jagode u polju - ©Agromedia 


Sonata je pak otporna na kišu i karakteriše je jako sladak ukus, pa je zato jedna od omiljenih sorti mnogih kupaca. Osim njih, u Srbiji su se odlično pokazale i rana sorta Rumba, koja je namenjena za proizvodnju na otvorenom polju, kao i Vivaldi, čiji plodovi mogu veoma dobro da podnesu transport
“, dodaje Verner.

Rasadnik „Rapo“ postoji već više od 40 godina i jedan je od suvlasnika selekcionerske kuće „Freš forvard“. Pod ovim imenom, širom sveta, godišnje se proda više od 80 miliona sadnica jagode i to više od 25 sorti. Neke od njih se na dalek put šalju kao frigo, odnosno zamrznute.
 

Jagode u polju - ©Agromedia 

S obzirom na to da kompanija „ATP irrigation“ već godinama sarađuje sa „Rapom“, prilikom naše nedavne posete Holandiji iskoristili smo priliku da vidimo kako stotine vrednih žena ovakve sadnice, pod strogim okom stručnjaka, pripremaju za pranje, pakovanje i zamrzavanje.


Filip Liten iz rasadnika „Rapo“ objašnjava: „Moj posao ovde je da vodim računa o zdravlju sadnica. S obzirom na to da imamo veoma raznovrstan sortiment, za različita klimatska i geografska područja, kao i za razne načine gajenja, veoma je važno da se za svaku sortu odabere odgovarajući program zaštite, ali i prihrane. Želimo da apsolutno svaka naša sadnica bude spremna da u polju ostane jaka, zelena i zdrava tokom cele sezone, a da istovremeno naše kupce obraduje maksimalnim rodom i kvalitetnim, ukusnim plodovima.
 

Za svega petnaestak godina proizvodnja jagoda pod staklom u Holandiji porasla je sa 150 hektara na više od 500


 

U Holandiji se većina ovih sadnica rasproda već do kraja prve polovine decembra. Zašto je tako i šta od Holanđana možemo da naučimo kada je reč o sadnji jagoda, objasnio nam je gospodin Mile Radisavljević iz kompanije „ATP irrigation“.


Mile Radisavljević, iz kompanije „ATP irrigation“ ističe: „Kod njih nije uobičajeno, ako pričamo o tehnologiji jedne sadnje i dve do tri berbe, da se sadnja obavlja u julu i avgustu, kada su najveće temperature i najmanja vlažnost vazduha. Za takvu tehnologiju isplativije je da se jagde posade u rano proleće, u drugoj polovini, ili najkasnije krajem marta meseca.“
 

Pripremanje sadnica jagoda u Holandiji za prodaju - ©Agromedia 


„Ipak, priprema zemljišta trebalo bi da se uradi kasno u jesen, krajem oktobra ili početkom novembra, dok još nisu počele kiše i snegovi. Ako tako uradimo, onda će tokom zime da se zemljište slegne i kada na proleće posadimo jagode, one će ostati na istoj dubini na kojoj su i sađene
“, dodaje Mile.

Preduboko posađene sadnice jagoda mogu da dovedu do problema sa botritisom, ali i do gubitka čak 30% roda. Prolećnom sadnjom ovakvi rizici su minimalni, a mnogi voćari širom naše zemlje u to su se već uverili. Ipak, ukoliko želite da i sami ove holandske sorte isprobate na vašem imanju, ne zaboravite da sadnice naručite na vreme.
 

Preduboko posađene sadnice jagoda mogu da dovedu do problema sa botritisom, ali i do gubitka čak 30% roda

 
To na vreme konkretno kod nas znači da mi od prvog oktobra svake godine počinjemo upis. Avansira se oko 30%, proizvođačima se garantuje kvalitet, sortiment, kao i količina i kategorija sadnice. Proizvođači dobijaju avansne račune i potvrde, u zavisnosti od toga da li je reč o pravnom ili fizičkom licu. Ostatak novca trebalo bi da se uplati krajem februara. Prvog marta se šalje kamion za uvoz i dok on stigne, urade se fitosanitarne analize i carine, pa sadnice oko 15. do 20. marta budu spremne za isporuku“, dodaje Mile.

Nakon prolećne sadnje jagoda prvi rod možete da očekujete već za 8 nedelja, a on može da isplati barem 50 – 60% sadnje. Za još bolje rezultate, ne zaboravite da nakon berbe barem dvaput zalijete i prihranite vaše sadnice kako bi se one oporavile i regenerisale, a zatim da ih krajem juna i ošišate.
 

Pripremanje sadnica jagoda u Holandiji za prodaju - ©Agromedia 

Tokom jula sadnice zalivajte tek toliko da podnesu vrućine, a u avgustu ih dobro navodnjavajte i prihranite kako bi one polovinom septembra bile maksimalno razvijene i pokazale svoj pravi potencijal. Naravno, ukoliko imate neka pitanja ili nedoumice, znajte da vam stručni tim kompanije „ATP irrigation“ stoji na raspolaganju tokom cele godine, a u međuvremenu nas zovite u vreme berbe, da vidimo da li su holandske jagode ukusnije kod njih ili u Srbiji.

Sagovornici:
Verner Hak, rasadnik „Rapo“
Filip Liten, rasadnik „Rapo“
Mile Radisavljević, „ATP irrigation“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica