Čačanska bestrna je najisplativija za preradu, Tripl kraun i Loh Nes za prodaju na pijaci

Čačanska bestrna je najisplativija za preradu, Tripl kraun i Loh Nes za prodaju na pijaci

U poslednjih deset, ova godina će ostati upamćena kao jedna od tri najbolje kupinarske godine! To je ocena i proizvođača i struke kako po pitanju cene, ali i trenutnog prinosa i kvaliteta ovog jagodičastog voća, okupljenih na manifestaciji „Dan kupine”, koja je po trinaesti put proteklog vikenda održana na Stavama, nadomak Valjeva.

Dan kupine Foto:Dejan Davidović

Za kupinu Čačansku bestrnu 120 dinara, ostale 30 do 40 dinara skuplje

Cena se u zavisnosti od sorte kreće od 80 dinara za kupinu proizvedenu na konvencionalan način, dok za plod odgajan u kontrolisanim uslovima hladnjačari trenutno plaćaju 120 do 150 dinara za kilogram. Najavljuje se da bi otkupna cena narednih dana mogla biti u porastu.

„Ove godine su svi zadovoljni. Došla je jedna godina kada će seljak moći da naplati svoj rad i muku kvalitetnom kupinom. Ranije nije mogao samo za dnevnice da izdvoji, bili smo ispod minusa. Rodila je dobro i cena joj je zadovoljavajuća. Za Čačansku bestrnu dobijam 120 dinara, a ostale su 30 do 40 dinara skuplje”, zadovoljan je Ljubo Stojković iz Stanine Reke, koji kupinu gaji na površini do 25 ari.

Nada se da će sa 80 ari ubrati do 10 tona kupine

Među tridesetak kupinara iz valjevskih i osečanskih sela crne plodove izložio je i Milovan Ilić iz Lopatnja. Kaže da je prinos dobar, da zbog visokih temperatura na pojedinim plodovima ima ožegotina ali da su kiše proteklih dana oporavile kupinjake.

„Cena je trenutno zadovoljavajuća. Već pet godina kupinu gajim u kontrolisanim uslovima, Čačanska bestrna je 120 dinara, a Tripl kraun i Loh Nes 150 dinara. U zadnjih četiri, pet godina nisu bile dobre cene, a sada može da se zaradi neki dinar. Nisam krčio zasade i imam istu površinu koju sam imao i ranije. Čekao sam cenu. Znao sam da mora doći do povećanja, jer su male količine kupine na tržištu”, navodi Ilić i nada se da će sa 80 ari ove godine ubrati do 10 tona kupine.

Stanje u kupinjacima zavisiće od ekspozicije terena i nadmorske visine

Ovog leta visoke temperature nisu ostavile velike posledice na zasade kupine, koji su u boljem stanju nego malinjaci. Kupinjaci koji su na višim nadmorskim visinama su u dosta dobrom stanju, dok oštećenja na plodovima ima u zasadima na nižim terenima”, kaže Đorđe Sovilj iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo”.

KupinjakFoto:Dejan Davidović


Podseća da je kupina dosta otpornija na sušu nego malina i ima jači korenov sistem, a ukoliko se narednih dana ponovi još jedan tropski talas, kaže da će stanje u zasadima pre svega zavisiti od ekspozicije terena i nadmorske visine na kojoj se kupinjaci nalaze.

Tripl kraun i Loh Nes osetljive na pepelnicu

„Prethodnih godina cena kupine je bila niska i proizvođači su malo ulagali u kupinjake, a sa ovom cenom su motivisani da ulažu u sisteme za navodnjavanje, postavljanje protivgradnih i mreža za zasenu kako bi sprečili uticaj ovako visokih temperatura. Najisplativija sorta za gajenje je i dalje Čačanska bestrna kada je u pitanju prerada, dok su Tripl kraun i Loh Nes više za konzum i za prodaju na pijaci, ali su osetljive na pepelnicu i ko nije štitio zasade imaće dosta gubitaka zbog ovog gljivičnog oboljenja”, ocenjuje Sovilj, savetodavac za voćarstvo.

Kupina se u kolubarskom kraju gaji na oko 1.000 hektara, a najviše zasada je u valjevskim selima Suvodanje, Stanina Reka, Bobova, Sitarice.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica