Svet poljoprivrede Prodavnica

Voćarstvo u Srbiji tokom 2021: Nepredvidiva, ali uspešna godina

Ova godina je imala neobične vremenske uslove koji su uticali i na voćarstvo. Međutim, Srbija je uspela da proizvede dovoljne količine voća te se može reći da je bila uspešna za voćarstvo. Dosta voća je izvezeno u EU, a evo koje voćne vrste su imale najviše uspeha, a za koje se očekuje bolja situacija od naredne godine.

O voćarskoj sezoni 2021. pričali smo sa dipl. inž Marijom Kolundžijom, koja je i sama proizvođačica voća u Grockoj.

„Svaka godina je različita, a ova je bila vrlo čudna proizvodna sezona uprvao zbog vremenskih uslova koji su bili u aprilu i početkom maja. Imali smo dosta dana sa jutarnjim mrazevima i poznim prolećnim mrazevima.“, otpočela je Marija.

Dodaje da smo imali i vrlo čudnu godinu što se tiče tržišnih cena različitih voćnih vrsta.

kajsijaKajsije - ©Agromedia

Voćarstvo tokom 2021. godine – Odličan rod breskve, nektarine i kajsije

Ovu godinu obeležilo je toplo leto sa toplotnim talasima koji su trajali skoro oko 3 meseca sa temperaturama iznad 35 stepeni. Naravno, to je uticalo na sve biljke. Uz to, tokom proleća je bilo dosta mrazeva. Tačnije od početka aptila i maja imali smo niže jutarnje temperature, koje su i te kako uticale na razvoj voća.

Bilo je smrzavanja koštičavih vrsta na nižim lokalitretima, ispod 150m nadmorske visine, a za jabučaste vrste – dolazilo je do smrzavanja na višim terenima, gde je u toku noći bilo spuštanja tempertautre do 5 stepeni niže.

Ipak, možemo da kažemo da je naša zemlja prošla dosta dobro u odnosu na druge zemlje u regionu kada je reč o nestabilnom i nepredvidivom vremenu.

„Imali smo jednu voćarsku godinu, voćari su imali šta da prodaju. Breskva, nektarina i kajsija su dobro rodile i prodaja je bila zadovoljavajuća.“, kaže Marija. Sa druge strane, trešnja i jagoda su imale nešto niže cene od očekivanih.

jagodaJagoda - ©Agromedia

Izvoz voća u EU i loš rod jabuke takođe obeležili godinu

Srbija ima dobru voćarsku proizvodnju i višak gotovo svih voćnih vrsta. Tokom 2021. godine, trešnja, jagoda, breskva i nektarina prodavale su se i u zemljama EU. Prvenstveno u Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

„Te zemlje Evropske unije nisu imale da ih ponude. Zato je cena bila dobra, jer što je manja ponuda – sve je viša cena pa je to uticalo na dobru cenu.“, objašnjava Marija.

Iako je dosta voćnih vrsta imalo dobur sezonu tokom protekle godine, jabuka nije proazila baš najbolje. Kako Marija ističe, imamo 30% manje jabuke što zbog mraza što zbog visokih temperatura.

„Kvalitet je značajno smanjen, a smanjena je i krupnoća plodova. U intenzivnim zasadima plodovi nisu mogli da nasratasu dovoljno pa je to uticalo da su prinosi manji po jedinici površine. Takođe, prodaja je trenutno loša.“, kaže ona.

Ipak, postoji nada da će se ta situacija promeniti od januara. Naravno, za sve one koji usepju da sačuvaju svoje jabuke i imaju skladišne kapacitete za njeno čuvanje.

„Nadamo da će od januara što se tiče prodaje biti drugačija situacija. Problem je nesređeno tržište, prodaja i nesređeni izvoznici. To je ono što Srbija treba da uredi. Poljoprivrednici proizvoiđači se bore bez obzira na stanje u kojem se nalazimo. Međutim vrlo malo se uradilo od strane države.“, kaže Marija i dodaje da se dosta napredovalo sa znanjem i tehnologijom kada je reč o proizvodnji brojnih voćnih vrsta među kojima su i jabuka i borovnica. Ali i da je potrebno i da se samo tržište bolje organizuje. Nadamo se da će nam godina pred nama doneti pozitivne promene na tom planu.

 

 

Komentari