Vinova loza PONOVO pustila KORENJE u valjevskom kraju!

Vinova loza PONOVO pustila KORENJE u valjevskom kraju!

Za četvrt veka vinova loza ponovo je pustila dubok koren u valjevskom kraju. Brdo „Vinogradina”, u valjevskom selu Mrčić, kao i polovinom prošlog veka, prekriveno je vinogradima, a vina iz ovdašnjih vinarija već su prepoznatljiva širom Srbije.

zasad vinove loze ispred kuće

Pre četiri godine ovdašnjim vinogradarima pridružio se Beograđanin Siniša Škrbić. Ovog proleća, sadnjom još jednog hektara, vinova loza je zauzela sedam hekatara.

”Vinarija ”Škrbić” postoji od 2013. godine i u početku smo kupovali grožđe iz okoline Trstenika, a 2019. smo rešili da oformimo vinograd i imamo svoje grožđe koje bi prerađivali. Zahvaljujući poznanstvu i prijateljstvu sa Milovanom Stojkovićem odlučili smo da to bude Mrčić, zato što u tom kraju već ima vinograda koji daju kvalitetno grožđe. Iskrsla je prilika da kupim jedan deo imanja gde sam započeo sadnju, a onda sam dokupljivao parcele koje su bile uz sam vinograd tako da smo došli do osam hektara imanja, od čega je na sedam hektara vinova loza”, priča Siniša Škrbić, koji je i član Udruženja vinogradara i vinara ”Gradina”.

Od prvog grožđa, koje je sazrelo prošle jeseni, napravili su i prvo vino. Od belih sorata dominira ”morava”, koja se odomaćila u valjevskom kraju, tu su i ”tamjanika”, ”sovinjon blank” i ”šardone”, a od crvenih sorti ”kaberne fran”, ”kaberne sovinjon”, ”muskat hamburg” i ”širaz”.

”Nekih prvih 500 litara vina je poteklo iz naše vinarije u Mrčiću prošle godine. Pomešali smo sav rod koji smo imali i dobili jednu lepu kupažu, jedan lep roze. Ove godine očekujemo značajno više, nekih 30.000 kilograma grožđa i da bude 15.000 do 20.000 litara vina. Već sledeće godine biće pun rod, tako da ćemo u skorije vreme raditi punim kapacitetom, nadam se i turističkim a sigurno i vinskim ”, kaže Škrbić.

mladi zasad vinove loze

A u protekle tri godine investirao je značajna sredstva kako u podizanje vinograda, tako i u prateće objekte, jer planira da u Mrčiću otvori turistički kompleks. Pored vinarije, za šta je već sagrađen jedan objekat, koji u osnovi ima oko 400 kvadrata, u planu je izgradnja restorana sa vidikovcem sa barik salom, desetak modernih bungalova za smeštaj gostiju, teniski teren i destilerija za proizvodnju rakije.

Po rečima Škrbića, valjevski kraj je veoma lep, a prednost je što je vinarija blizu Beograda odakle i očekuju najveći broj gostiju, kao i iz Valjeva. Ti gosti su im kaže ciljna grupa.


”Želja nam je da spojimo vinski, gastronomski i turistički sektor i da se na taj način pozicioniramo na srpskoj mapi vinarstva i vinogradarstva. Uz Divčibare i ostale prirodne lepote koje Valjevo poseduje to može da bude jedna dobra dopuna turističke ponude grada Valjeva i Srbije, gde bi neko posle obilaska Divčibara, Taorskih vrela ili neke druge destinacije na kraju tog lepog dana došao kod nas u vinariju. Mislim da nadležni u gradu Valjevu još uvek nisu svesni šta će da dobiju i u tom smislu očekujemo podršku sa njihove strane, da se do samog sela asfaltira put, postave putokazi i da ovo mesto bude prepozantljivo u Srbiji a i šire”, navodi Siniša Škrbić.

Pod okriljem ”Gradine” trenutno je oko 20 hektara vinograda sa tendencijom daljeg širenja. Član udruženja je onaj koji proizvodi vino iz sopstvenog vinograda, a kako kažu verni su i svom vinskom sortimentu – tri bela, dva crvena vina i rozeu od hamburga.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica