Trstenički vinogradi u susret Svetom Trifunu

Trstenički vinogradi u susret Svetom Trifunu

I ove godine u Trsteniku će biti obeležena vinogradarska slava. Po deseti, jubilarni put Udruženje vinara „Sveti Trifun“ iz sela Riljac, i turistička organizacija opštine Trstenik, pod pokroviteljstvom opštine, organizuju proslavu vinogradarske slave. Tom prilikom će vlasnici, koji su se prijavili za ovo nadmetanje, održati predavanja namenjena proizvođačima iz ove grane poljoprivredne proizvodnje.
 

Vinogradi zimi - © Foto: www.piabay.com

 

Proslava vinogradarske slave uvek je dobra prilika da se oceni prošlogodišnja proizvodnja, proglase najbolja vina i da se proveseli uz tradicionalno rezanje slavskog kolača i kulturno-umetnički program.

Levačko vinogorje – na pragu stare slave

Međutim, osim toga što je povod za slavlje, ona je i dobra prilika da se sagleda realno stanje u našim vinogradima.
Na teritoriji opštine Trstenik pod vinogradima je zasađeno 2.199 hektara. Na 21 hektaru gaje se vinske sorte sa geografskim poreklom, a na 1.501 hektaru gaje se ostale vinske sorte.

Stone sorte zasađene su na 678 hektara. Svake godine se na području ove opštine, prema podacima dostupnim na sajtu opštine, proizvede 14.620 tona grožđa.
 

Vinova loza u zimskim uslovima može da izdrži i na minus 30 stepeni. Opasnost od izmrzavanja mnogo je veća kada su velika kolebanja u temperaturi.


Ekstremno niske temperature ove zime mogle su da izazovu oštećenja na vinovoj lozi. Od presudne važnosti je znanje vinogradara i pravilna procena kad i kako reagovati, kako bi se sačuvali vinogradi i obezbedio dobar prinos.

Odnegujte vaš čokot vinove loze posle mraza

Vinova loza u zimskim uslovima može da izdrži i na minus 30 stepeni. Opasnost od izmrzavanja mnogo je veća kada su velika kolebanja u temperaturi, kao što je to bio slučaj ove zime. Međutim, ako bi nakon zimskog mirovanja temperatura počela naglo da varira, to bi moglo da dovede do većih oštećenja.
 


Sveti Trifun - © Foto: www.wikipedia.org.

Loza je naročito osetljiva ovog meseca, kada nakon visokih temperatura može doći do jakih mrazeva. Ako se u februaru temperatura ne bude spustila ispod minus 15 stepeni, ne morate se brinuti ni za jednu sortu vinove loze od izmrzavanja. Jači minusi mogli bi da ugroze sorte koje su osetljivije.


Nov projekat šumadijskih vinara – Stvaramo vino podneblja! 

Vinogradari imaju naviku da sa rezidbom počnu oko Svetog Trifuna, a nekada i ranije. Međutim, prema savetima stručnjaka, tamo gde su temperature tokom decembra i januara išle do minus 20 stepeni ne treba žuriti sa rezidbom. Pre rezidbe, u ovakvim uslovima, neophodno je izvršiti procenu stepena oštećenja okaca i lastara. Pri rezidbi bi trebalo da se ostavi veći ili manji broj okaca u zavisnosti od stepena oštećenja.
 

Ako se u februaru temperatura ne bude spustila ispod minus 15 stepeni, ne morate se brinuti ni za jednu sortu vinove loze od izmrzavanja.

Stepen oštećenja najlakše je utvrditi pravljenjem poprečnih preseka okaca i lastara. Ako su preseci zelene boje, onda nije došlo do oštećenja. Prolećna rezidba tamo gde je došlo do oštećenja trebalo bi da poveća opterećenost čokota za procenat izmrzlih okaca. Treba ostaviti veći broj kondira i lukova.
 

Vinova loza - © Foto: Agromedia

Ono što će svi vinogradari u rano jutro 14. februara uraditi jeste obilazak svojih vinograda sa makazama za rezanje i malo vina. Orezaće bar jedan čokot vinove loze i zaliti ga vinom da godina bude rodna, a vino dobijeno u toj godini slatko.

Neki će sa članovima svoje familije u vinogradu prerezati slavski kolač, a svi će sa nadom gledati u nebo, jer od podneva tog dana, po narodnom verovanju, zima počinje da popušta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica