Svislajon Takovo kupio Vršačke vinograde – U planu podizanje novih vinograda na 300 hektara

Svislajon Takovo kupio Vršačke vinograde – U planu podizanje novih vinograda na 300 hektara

Početkom godine kompanija Svislajon Takovo otkupila je Vršačke vinograde, firmu po kojoj je grad Vršac nadaleko poznat, po ceni od 575 miliona dinara. Svislajon sada planira da započne sa krčenjem postojećih i pripremom zemljišta za podizanje novih vinograda na površini od 300 hektara.
 

Svislajon Takovo kupio Vršačke vinograde, u planu je podizanje 300 hektara vinograda - © Pixabay

Ta kompanija raspisala je tender za nabavku nove mehanizacije za primarnu i sekundarnu obradu, kao i mehanizaciju za podizanje novih vinograda.

U toku je izrada projekata za izgradnju vinarije na novoj lokaciji. Projekti će biti definisani u narednih 15 dana, a potom sledi izbor izvođača radova i proizvođača procesne opreme za preradu grožđa i proizvodnju vina. Kapacitet nove vinarije zadovoljiće preradu grožđa s 5.000 hektara vinograda Vršačkog vinogorja.
 

U planu je razvoj mediteranske plantaže grožđa u mediteranskih vina - © Pixabay

Realizacijom te investicije mogli bi da se uspostave kooperativni odnosi sa svim vinogradarima Vršačke regije, gde će Vršački vinogradi pružati stručnu pomoć u izboru sortimenata, tehnologije i garantovati otkup grožđa za proizvodnju vina po unapred jasno definisanim uslovima, objašnjavaju u kompaniji Svislajon Takovo.

Iz kompanije su najavili da je sledeća faza u poslovnim planovima, posle revitalizacije Vršačkih vinograda, razvoj mediteranske plantaže grožđa i mediteranskih vina.

Vršački vinogradi novog vlasnika dobili su nakon tri neuspele privatizacije i pokušaja restruktuiranja.

Izvor: RTS, 021


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica