Kako napreduje berba grožđa u Slankamenu

U vinogradima u okolini Slankamena grožđe se uveliko bere. Mi smo posetili vinograd Dragoljuba Milovanovića i pitali ga kakav je ovogodišnji rod, kakvog je kvaliteta grožđe i da li je on zadovoljan.

Dragoljub Milovanović, vinogradar iz Slankamena, kaže: „Berba je počela pre oko nedelju dana, ja sam obrao skoro polovinu. Rod izgleda da će ove godine biti dobar, do sada je bilo dobro. Malo imamo problema sa šećerom, jer on pada sa pojavom ovih kiša“.

„Do kiše su bile visoke temperature i suše, pa smo uspeli da napravimo defolijaciju, kako bi zaštitili plodove od ožegotine. Sada se pokazalo da ne može da vrati šećer na onaj nivo koji je potreban za vinarije.“

 Vinograd - ©Agromedia

„Moj zasad prostire se na 15 hektara zemlje, ali je pod vinogradima aktivno 12. Kada je reč o sortimentu, 99% su vinske sorte. Stonih sorti ima samo ako su greškom ubačene u sadni materijal. Inače, vinograd je u 7. ili 3. godini, zavisno od parcele. Imam 2 hektara pod sortom Šardone, pošto se ona najviše tražila do sada. Sve vinarije su pitale za nju.“

Ako uporediš prošlu, 2014. godinu, koja je imala malo sunca, a mnogo padavina i ovu 2015. sa mnogo sunca, a malo padavina, koja je bolja za vinograd i za grožđe?

Za grožđe je bila bolja ova godina. Trebalo bi da, ako sve ide kako treba, ako ne bude ponovo padavina i nema pojave botritisa, bude mnogo veći rod. Ipak, problem je i ako imamo povećan prinos, jer on ne ide nama, nego vinarijama. Oni kada dobro rodi skinu cenu grožđu, tako da smo mi na istom, bila dobra ili loša godina.“

 Vinograd - ©Agromedia

Ipak, opstaje se u ovom poslu. Evo ni Vi niste odustali, već je osma godina?

Ne može se od vinograda odustati. Njega je potrebno ili raditi ili počupati. Nema odustajanja. Potrebno ga je i dobro đubriti i negovati, da bi dobio to što si uložio. Ako jednom to ne uradiš kako treba, možeš izgubiti sve.“

Zato su Vaši vinogradi za svaku pohvalu.

Brinemo o vinogradima koliko možemo. Moglo bi to i bolje, ali koliko novaca – toliko muzike.“

Ne može se od vinograda odustati. Njega je potrebno ili raditi ili počupati. Nema odustajanja. Potrebno ga je i dobro đubriti i negovati, da bi dobio to što si uložio. Ako jednom to ne uradiš kako treba, možeš izgubiti sve.

Inače, koja je cena vinskih sorti trenutno na tržištu i odakle dolaze vinarije?

Ja 90% mog grožđa dajem PIK-u Oplenac, vinariji iz Topole. Takav smo dogovor napravili, a dali su oni i neki avans, da bi ovaj vinograd mogao ovako da izgleda. Bez podrške vinarije i krajnjeg kupca, teško je raditi. Sve je to kocka.“

Ovde ima zaista lepih terena za vinogradarstvo, ali da li se ljudi bave tim poslom u ovom kraju?

Vinograd može sam sebe da održava, bez proizvodnje vina. Ipak, nema neke ekstra dobiti i mlađi se slabo hvataju za taj posao. Sa druge strane, oni koji planiraju i da prerađuju to grožđe i prave vino, mogu da se nadaju desetostrukoj vrednosti. To je i isplativije, a i sigurniji je dinar.“

 Vinograd - ©Agromedia

Kako Vi razmišljate, da li ćete podići još neki hektar, ili vinarijiu, ili možda nešto treće?

Ja ću verovatno uzeti nekog strateškog partnera, koji već ima vinariju i koji će sa mnom deliti i dobit i gubitak, jer dobit je uglavnom u proizvodnji vina, a ne grožđa. Samo da imam sa nekim da podelim taj rizik, ništa drugo, a meni nije problem da radim ovaj posao sve dok mogu.“

Sagovornik:
Dragoljub Milovanović, vinogradar iz Slankamena

Komentari