Domaće vino sve traženije – Svake godine proda se flaša više

Domaće vino sve traženije – Svake godine proda se flaša više

„Dug je put do vina, ali znaci pored puta pokazuju da će biti visokog kvaliteta”, kaže vinogradar iz sela Banja venčačkog vinogorja Slobodan Tomković. Domaće vino postalo je sve traženije, a svake godine proda se flaša više. O kvalitetu njegovog vina može da posvedoči upravo veliki broj mušterija.

Svake godine se proda flaša više domaćeg vina - © Julijana Kuzmić / Agromedia 


Komercijalne i autohtone sorte:
 kaberne, hamburg, prokupac, muškat ruža, morava i druge gaji na više od 4ha vinograda u starom i novom zasadu. Proizvodi do 1500 litara vina godišnje i kaže da se posebnost njegovog vina ogleda u mnogo faktora.

„Imamo odličnu bazu za dobro vino. Od početka 90tih godina ostavljamo vino i to na tradicionalan način. Ostavljamo vino bez hemije. Vrenje izazivamo na prirodan način, imamo stare hrastove buriće u podrumu i iz 19. veka. Sve to daje posebnu notu i nikada se nije desilo da vino ne prevri”, kaže Tomković.

Svake godine se proda flaša više domaćeg vina - © Julijana Kuzmić / Agromedia

Na pitanje, može li njegovo domaće vino da se meri sa vinima renomiranih vinarija, kakvim se ponosi šumadijski kraj, Tomković u šali kaže da se njegovo vino pravi pretežno od grožđa i da o njegovom kvalitetu najbolje mogu govoriti njegovi kupci koji iz godine u godinu traže veće količine njegovog proizvoda.

Kako do kvalitetnog vina?

„Za dobro grožđe potreban je kvalitetan sadni material, sa dobrim genetskim potencijalom. Ja uzimam sadni materijal iz sela kod Trstenika. Uzimam samo naš, domaći, jer je mnogo dobar, pa čak i bolji od uvoznog. Za dobro grožđe bitan je broj sunčanih dana, na kojoj strani je okrenut vinograd, da li postoji provetravanje, zatim proređivanje radi boljeg kvaliteta”, objašnjava ovaj vinogradar i dodaje da za vino svaka sorta diktira svoj način pravljenja.

Svake godine se proda flaša više domaćeg vina - © Julijana Kuzmić / Agromedia


Iako je vinogradarstvo ove godine imalo mnogo problema, od januarskih i aprilskih mrazeva do letnje suše i avgustvovskog grada u ovim krajevima, to se neće odraziti na kvalietet grožđa i vina. Analiza zemljišta, gde je Tomkovićev vinograd, pokazala je da je ono kiselije, pored toga što je glinovito i sa viškom vode. Zbog toga agrotehnička mera koju ne propušta jeste zimsko duboko oranje.

„Bez obzira što je ove godine dosta lastara izmrzlo, manje je ponelo roda, to se ispostavilo kasnije kao dobro, jer se odrazilo na visok kvalitet grožđa, a očekujem da će ova godina po kvalitetu vina biti jedna od najboljih u poslednjoj deceniji”, veruje vinogradar iz Banje.

 Svake godine se proda flaša više domaćeg vina - © Julijana Kuzmić / Agromedia


Iako se nekad na ovim prostorima živelo samo od predaje grožđa lokalnoj zadruzi, porodica Tomković koja sama obavlja sve radove i ubira plodove svog vinograda, nada se da će s godinama uložiti u još zasada, možda neki seoski turizam i naravno, svoju vinariju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica