Vertikalna poljoprivreda: Kompanija procenjena na preko milijardu dolara!

Vertikalna poljoprivreda: Kompanija procenjena na preko milijardu dolara!

“Infarm”, start-up sa sedištem u Amsterdamu, uzgaja biljke za ishranu u zatvorenom prostoru, na policama, i nedavno je procenjen na preko milijardu dolara! U pitanju je princip vertikalne poljoprivrede, koja podrazumeva sadnju useva unutar zatvorenog prostora. U nastavku pročitajte detaljnije šta je vertikalna poljoprivreda i da li se može efikasno i profitabilno primeniti.

vertikalna-poljoprivredaVertikalna poljoprivreda sve popularnija - ©Pixabay

Infarm” je prvi start-up za vertikalnu poljoprivredu, u Evropi, koji je prešao cifru od milijardu dolara. Erez Galonska, suosnivač i izvršni direktor “Infarma”, ističe da je trenutni, ustaljeni sistem ishrane loš.

Vertikalna poljoprivreda i “Infarm sistem” pružaju održivo rešenje za ishranu rastuće populacije. I to na način koji je mnogo bolji za planetu i daleko fleksibilniji u suočavanju sa klimatskom neizvesnošću i prekidom lanca snabdevanja.“, rekao je Erez.

U ovom trenutku kompanija uzgaja 75 različitih vrsta začinskog bilja, salata i lisnatog povrća. Sledeće godine planira da proširi svoj portfolio sa još 40 novih useva uključujući pečurke, čeri paradajz, grašak i jagode.

Iako imaju mnogo prednosti, kritičari farmi koje rade po principu vertikalne poljoprivrede, kažu da one troše previše energije i mogu biti skupe za vođenje. Uz to, pripisuju im se i neki oblici zagađenja.

Princip vertikalne poljoprivrede fleksibilan u suočavanju sa klimatskom neizvesnošću - ©Pixabay

Vertikalna poljoprivreda zauzima manje prostora i ne koristi pesticide

Infarmove vertikalne farme smeštene su u objektima koji imaju oko 10.200 kvadratnih metara prostora za uzgoj.

Kompanija tvrdi da može da transformiše prostor veličine dnevne sobe u urbanu vertikalnu farmu koja proizvodi više od 500.000 biljaka godišnje. To je ekvivalent useva na fudbalskom terenu.


Za razliku od konvencionalne poljoprivrede, Infarmove vertikalne farme ne koriste pesticide. Oni takođe recikliraju vodu i hranljive materije i koriste isparenu vodu biljaka. Kao rezultat toga, oni koriste 95% manje zemlje i 95% manje vode nego poljoprivreda zasnovana na zemljištu, tvrdi Infarm.

Sve je veoma tehničko. Farme u zatvorenom prostoru su prepune senzora koji se koriste za prikupljanje ogromne količine podataka o svemu, od temperature i vlažnosti do nivoa hranljivih materija u zemljištu i stopa rasta useva.


Hrana bez pesticida - ©Pixabay

Veliki planovi kompanije Infarm

Infarm je rekao da će iskoristiti kapital za proširenje primene svojih vertikalnih farmi u SAD, Kanadi, Japanu i Evropi, kao i za ulazak na nova tržišta u Aziji-Pacifiku i na Bliskom istoku.

Investitori u poslednjoj rundi finansiranja uključivali su Partners in Ekuiti, Hanaco, Atomico, Lightrock, Bonnier i Katar Investment Authority. Oni će podržati širenje kompanije na zemlje Bliskog istoka.


Infarm planira da otvori centar za uzgoj u Kataru, koji mora da uvozi ogromnu većinu svoje hrane zbog svoje klime, 2023. godine.

 

Izvor: CNBC

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica