Za neke je ova biljka nepoželjan KOROV, a drugima hrana i LEK

Za neke je ova biljka nepoželjan KOROV, a drugima hrana i LEK

Čičak nije nepoželjan korov, on je hrana i lek - © Pixabay

Koren čička je podzemni deo biljke koji se koristi kao povrće i u medicinske svrhe. I ne samo koren, već mladi izdanci, kora i suvo seme čička pomažu u prevenciji bolesti i poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.

Čičak je dvogodišnja biljka za koju se veruje da vodi poreklo iz severne Evrope i Sibira. U Japanu, poznatiji pod nazivom „gobo“, čičak se uzgaja na velikim površinama, kao jedna od važnijih korenastih kultura, sa dugom tradicijom. U botanici, sa druge strane, čičak se smatra divljom, otpornom biljkom koja lako raste i uspeva u gotovo svakom delu sveta.

Biljka čičak raste do metar u visinu. Njeni široki, srcoliki, hrapavi listovi su tamnozelene boje na površini, dok su svetlozeleni sa unutrašnje strane što ih čini sličnim listovima rabarbare. U leto, čičkovo stablo nosi crveno-ljubičaste cevaste cvetove koji postepeno prerastaju u nosače semena sa bodljama na ivicama.

Neposredno pred vreme za žetvu, duboki tanki koren, braon boje dostiže veličinu od 60-90 centimetara u dužinu, dok po obliku podseća na koren šargarepe ili paškanata. Koren se vadi u jesen, suši i čuva za upotrebu tokom zimskih meseci, a po ukusu podseća na artičoku i paškanat, sa hrskavom i lepljivom strukturom.

Gotovo svi delovi biljke se mogu upotrebljavati, i to bilo u kulinarske svrhe ili kao lekovita sredstva za određene zdravstvene tegobe.

Čičak nije nepoželjan korov, on je hrana i lek - © Pixabay

Benefiti po zdravlje od korena čička

  • Koren čička, mladi izdanci, kora i suvo seme u sebi sadrže brojna jedinjenja koja pomažu u prevenciji bolesti, poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja i služe mao antioksidans.
  • Koren sadrži jako malo kalorija, svega 72 na 100 grama, a dobar je izvor i polisaharida koji ne sadrže skrob što ga čini i vrstom laksativa. Neki od polisaharida poput inulina služe kao probiotik i pomažu u smanjenju telesne težine, kao i nivoa šećera i holesterola u krvi.
  • Zbog malog sadržaja natrijuma, a znatne količine kalijuma koji je sastavni deo čelija ljudskog organizma i koji pomaže kontrolisanju rada srca i krvnog pritiska, konzumiranje korena čička je veoma preporučljivo.
  • U malim količinama, koren čička u sebi sadrži mnoge važne vitamine uključujući i vitamin C i E koji su prirodni antioksidansi i koji pomažu ljudskom organizmu u sprečavanju infekcija, raka i neuroloških problema.
  • Takođe, koren ove biljke sadrži i neke važne minerale poput gvožđa, mangana, magnezijuma, cinka, kalcijuma, selenijuma i fosfora.

Čičak nije nepoželjan korov, on je hrana i lek - © Pixabay

Korišćenje u medicinske svrhe

  • Kao i u slučaju maslačka, biljke iz iste porodice kao i čičak, gotovo svi njegovi delovi pronalaze primenu u različitim tradicionalnim, kao i modernim medicinskim preparatima.
  • Koren čička tradicionalno je korišćen u mnogim narodnim medicinama kao jedan od najboljih čistača krvi, s obzirom na to da sadrži određene diuretičke čestice koje pomažu da se toksini iz krvi izbace iz tela preko urina.
  • Biljka se koristi u tretmanima kože kod pojave ekcema, dermatitisa, psorijaze, suve kože a neki delovi biljke se koriste kao biljni lek za jetru i žuč.
  • Proceđeno seme čička se koristi kao napitak kod bolova u grlu i grudima.
  • Lišće i stablo čička stimulišu apetit i dobar su lek za gasove i probleme sa varenjem.

Očišćen i suv koren može ostati svež nekoliko meseci, ukoliko se čuva u hladnom i dobro provetrenom prostoru. Takođe, može se umotati u mokar papirni ubrus, staviti u plastičnu kesu i čuvati u frižideru tokom nekoliko meseci. Ukoliko koren postane mekan, potrebno ga je natopiti vodom dok ponovo ne očvrsne. Već isečene komade ili kriške bi trebalo držati u frižideru i upotrebiti u najkraćem roku.

Kuvani čičak, sečen na kriške može se jesti posoljen sa puterom. Odlično se slaže sa šargarepom, lukom, paškanatom i pečurkama. Čips od čička sličan je po ukusu krompirovom čipsu kao i čipsu od banane. Mladi izdanci čička, ubrani pre nego što procvetaju, koriste se u salatama ili kao kuvano povrće.


I dok zdrave osobe mogu koristiti u ishrani koren čička bez ikakvih ograničenja, pacijenti koji su na terapiji smanjenja količine kalijuma u organizmu, ne treba da ga koriste jer upotreba upravo može dovesti do povećanja koncentracije kalijuma. Kod osetljivih osoba, korišćenje biljke u ishrani može izazvati neke alergijske reakcije.

Izvor: Nutrition and You

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica