Volite da pijete ZELENI ČAJ? Zašto ga ne biste gajili u svom vrtu?

Volite da pijete ZELENI ČAJ? Zašto ga ne biste gajili u svom vrtu?

Kako da odgajite svoj zeleni čaj - © Pixabay

Zelenom čaju se pripisuju mnoge zdravstvene koristi, uključujući antioksidante i ublažavanje stresa. Zeleni čaj može da poboljša zdravlje srca i da smanji rizik od moždanog udara. Takođe, vezuje se za gubitak viška kilograma. Sa uzgojem svoje biljke dobijate sve ove prednosti, plus radost baštovanstva.

Postoji na stotine ukusa čaja, ali samo je jedna prava čajna biljka. Camellia sinensis je biljka kojoj treba da zahvalimo na zelenom čaju. Njeno zimzeleno lišće, osim što je blagotvorno za ljudsko zdravlje, daće i šarm svakom vrtu.

Podcenili bi je ako bismo rekli da je reč o istorijskoj biljci. Ona je igrala veliku ulogu u kulturama kroz istoriju i nastavlja da ima veliki uticaj na tradicije, medicinu i duhovni svet. Poreklom je iz Kine i Indije i gaji se već 2.000 godina, a danas se konzumira po celom svetu.

Camellia sinensis prilagođena je tropskom i suptropskom podneblju, što znači da voli vlagu i tople, a ne vruće temperature. Zbog toga je komercijalna proizvodnja čaja uglavnom skoncentrisana u Aziji, od Japana i Nepala do Šri Lanke.

Camellia sinensis je drvenasti grm koji može prerasti u malo stablo. Orezivanje je obično drži oko 1-2 m visine, ali ima potencijal da dosegne 6 metara ili više. Listovi su živopisne zelene boje. U jesen i zimu ova zimzelena biljka daje sitne male bele cvetove sa žutim centrima.

Kako da odgajite svoj zeleni čaj - © Pixabay

Postoje 2 kultivara ove biljke. Jedan se proizvodi u Indiji i to je kultivar koji voli vrućinu. Ima velike listove koji daju snažan ukus. On se najčešće koristi za proizvodnju crnog čaja. Druga varijanta se uzgaja u Kini. Ima mnogo manje listove i ima delikatan ukus koji je cenjen u zelenom čaju.

Camellia sinensis ima dosta semenki, ali nisu pouzdane za kljanje, te se preporučuje da kupite sadnicu. Najbolje se uzgaja na otvorenom, mada može da se gaji i u kombinaciji otvoren-zatvoren prostor. Ako se odlučite za sadnju u velikoj saksiji, budite spremni da je orežete jednom godišnje kako biste joj kontrolisali veličinu.  

Uzgoj je potrebno započeti u rano proleće, neposredno pre nego što započne sezona rasta biljaka. Ako ste se odlučili da je posadite napolju, prethodno je potrebno odabrati odgovarajuću lokaciju. Biljci je neophodna delimična hladovina, a ispod krošnje nekog većeg drveta bi bilo savršeno mesto.

Biljku čaja treba zaštiti od hladnog vetra i vremenskih nepogoda, te bi južna strana najbolje odgovarala, a oko nje je potrebno da ostavite prostora bar 40 cm.


Kao i kod vina, ukus čaja mnogo zavisi od okruženja gde biljka raste (zemlja, klimatski uslovi, nadmorska visina).

Što se tiče zemljišta, potrebno je da bude dobro drenirano i blago kiselo.

Možda će biti primamljivo da odmah oberete par listova za čaj, ali topla preporuka je da pustite biljku da raste bar 3 godine pre berbe. Reč je o biljci koja sporo raste i kojoj treba vremena da se dobro ukoreni.


Kako da odgajite svoj zeleni čaj - © Pixabay

Sunce i temperatura

Možda ćete pomisliti da je tropskim biljkama potrebno puno sunca, ali većina prirodno raste pod krošnjama drveća, gde uspevaju u uslovima slabijeg osvetljenja. Svoju biljku čaja treba da zaštitite od direktnog sunca. Isto važi i ako se nalazi u zatvorenom prostoru.


Idealna temperatura je 10-32 stepena. Kada temperatura padne ispod 10 stepeni, biljka će da ode u mirovanje. U to vreme, temperatura bi trebalo da bude između -3 i 10 stepeni. Ako je potrebno, možete da je prekrijete nekom zaštitom ili, ako je u saksiji, da je premestite na toplije mesto. Imajte na umu da biljka neće cvetati, ako joj se ne dozvoli da prođe kroz proces mirovanja.

Zalivanje i vlaga

Camellia sinensis traži ravnomerno i dosledno zalivanje, a to možete uraditi kada se gornji centimetar zemlje osušio, što će biti otprilike jednom nedeljno, zavisno od lokacije gde se biljka nalazi. One koje su u saksijama traže češće zalivanje, jer voda brže prolazi kroz saksije.

Vlaga je jako bitna. Ako živite u prirodno vlažnoj klimi, vaša biljka čaja može da uspe i na otvorenom. Međutim, ukoliko je vazduh suv, najbolje je da se gaji kao sobna biljka, gde vlaga može i da se poveća. Jednostavan način za to je sa saksijskom podlogom. Jednostavno, uzmite veću podlogu od osnove saksije, napunite je šljunkom, dodajte vodu ispod linije šljunka i voda će oko biljke da isparava. Ako ne nađete tanjirić, možete listove svakodnevno da ovlažite vodom iz boce sa raspršivačem.

Tlo i đubrenje

Camellia sinensis je biljka koja voli kiselino tlo, a poželjna je pH od 5,5-6,5. Neophodno je da bude dobro drenirano i da zemlja bude plodna.

Za prihranu je potrebno kiselo đubrivo. Kako biste podstakli rast lišća, potrebno je da upotrebite đubrivo sa visokim sadržajem azota. Prihrana počinje u rano proleće, kada biljka počne da raste. Možete da koristite i sporootopivo đubrivo ili da primenite kratkotrajnu prihranu, 1-3 primene tokom proleća.

Ukoliko ste primenili malč na zemlji, uklonite ga pre prihrane. Nakon što biljku nahranite, zalijte je vodom i zamenite malč.

Orezivanje

Kako je reč o biljci koja sporo raste, orezivanje je potrebno jednom godišnje, kako biste kontrolisali rast i kako biste odstranili mrtve ili oštećene grane. Uobičajena praksa je da se cvetovi odrežu da bi lišće bolje raslo. Takođe, potrebno je ukloniti grane koje se ukrštaju, kako bi žbun bio prozračan, odnosno, kako bi sve grane dobile istu količinu svetlosti.  

Razmnožavanje

Kako seme biljke čaja ne klija dobro, preporuka je razmnožavanje reznicama, koje se uzimaju sa vrhova zdravih grana. Reznica treba da sadrži 2-4 lista i popoljaka. Po potrebni izrezani deo umočite u fungicid, a zatim u hormon za ukorenjavanje. Posadite je u saksiju, zalivajte da zemlja bude vlažna. Kada se reznica lepo ukoreni u zemlji, možete je presaditi na stalno mesto.

Kako da odgajite svoj zeleni čaj - © Pixabay

Berba i obrada 

Lišće se bere ručno, a potrebno je obrati zdravo lišće, koje nema znakove bolesti i nije ni na koji način oštećeno.

U proleće biljka ima nalete rasta novog lista, i to na svakih nedelju-dve dana. Pri svakom ovom naletu možete da otkinete nove listove i pupoljke. Preporučuje se berba lišća i pupoljaka sa vrha svake grane, a ne biste trebali da oberete više od trećine biljke.

Odmah nakon berbe radi se obrada listova. Ovo je možda i najvažniji deo jer će način obrade odrediti vrstu čaja koju ćete dobiti. Svaki korak može da utiče na ukus, te ima puno prostora za eksperimentisanje. 

Da biste dobili zeleni čaj visokog kvaliteta morate što pre da zaustavite oksidaciju, koja započinje čim oberete list. Zato odmah po branju treba primeniti toplotnu tehniku: poparite ih na nekoliko minuta, kako biste zaključali njihov ukus.

Zeleni čaj u kineskom stilu se prži suvom toplotom, a ne na pari i to mu daje izrazito drugačiji ukus.

Izvor: Epic gardening

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica