Uređenje dvorišta: Kako da sakrijete neugledne površine

Uređenje dvorišta: Kako da sakrijete neugledne površine

Ako u dvorištu imate neke neugledne povšine, prava stvar za vas je vertikalno zelenilo kojim se postižu izvanredni vizuelni efekti. To je jedan od načina da se ozelene prostori koji nemaju veliku površinu ili otvoreno zemljište. Pa tako trubolikim jasminom možete prekriti neugledne zidove, a bršljanom ozeleneti stubove ili bandere. Za vas smo pripremili još nekoliko predloga kako sve možete učiniti neugledne površine u vašem dvorištu prijatnijim za oko.

Ozelenite i sakrijte neugledne površine u vašem dvorištu - © Pixabay

Koje biljke koristiti za ozelenjavanje?

Biljke za vertikalno ozelenjavanje se uglavnom koriste iz grupe puzavica ili povijuša. Za ozelenjavanje neuglednih zidova velikih ili malih površina Parthenocissus tricuspidata, Parthenocissus quinquefolia, Hedera helix (bršljan), Tecoma radicans (truboliki jasmin), Wistaria chinensis (glicinija), Lonicera caprifolium (orlovi nokti), Clematis ssp. i sl.

Zidove možemo ozelenjavati grupama puzavica jedne vrste koje se sade duž podnožja ili kombinovanjem nekoliko vrsta, zavisno od samog izbora i strane sveta na kojoj se zid nalazi. Za južne i zapadne strane koriste se vrste koje vole svetlost i koje su otporne na sušu kao što su Parthenocissus ili Lonicera. Za zidove severne ekspozicije truboliki jasmin ili bršljan.

Treba napomenuti da ovakve “površine“ uvek zahtevaju čvrstu i sigurnu podlogu, pošto rušenje ili odvajanje (klizanje) biljaka usled popuštanja maltera (nepravilno učvršćivanje) može da napravi dosta štete. Stoga se biljke (posađene uz ivicu zida na otvorenom zemljištu ili u kontejnerima) učvršćuju za vertikalnu podlogu samo na tehnički odgovarajući način.

Ozelenite i sakrijte neugledne površine u vašem dvorištu - © Pixabay

I stubovi se mogu ukrasiti

Za pokrivanje ograda od različitog materijala pogodne su višegodišnje puzavice. Njih mogu da prate i dopunjavanju jednogodišnje koje pružaju brz efekat, kao što su: Ipomea violacea, Lathyrus odoratus, Phaseolus coccineus, Tropaeolum ssp. i slično.

Veoma interesantan i efektan vid vertikalnog ozelenjavanja je ozelenjavanje bandera ili nekih drugih stubova. Parthenocissus tricuspidata, truboliki jasmin i bršljan su idealne za ovu namenu. Ove vrste po svojim morfološkim karakteristikama posjeduju vitice (tzv. vazdušno korijenje) kojima se uspješno pričvršćuju za podlogu.


Autor: Davor Lahovski, mr ing. pejzažne arhitekture i hortikulture

Tekst je originalno objavljen u magazinu AgroPlaneta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica