UPUTSTVO: Kako da pravilno NEGUJETE RUŽE tokom cele sezone

UPUTSTVO: Kako da pravilno NEGUJETE RUŽE tokom cele sezone

Uputstvo za pravilnu negu ruža tokom sezone - ©Agromedia

U ruže spada čitav niz poluzimzelenih žbunova koji kod nas prirodno rastu u šumskim vegetacijama, a danas se gaje kao kalemljene forme. Reč je o vrstama koje daju cvetove izuzetno velikih dimenzija u odnosu na biljku, te se sa pravom naziva kraljica vrtova.

Ruže može imati nekoliko osnovnih formi: niske, mini (do 30 cm) i polijante (mogu da narastu do 60 cm). Kultivisane ruže su veoma cenjene zbog cveta i mogu se koristiti kao dekorativni cvet u vrtu ili rezano cveće za aranžmane, i to su uglavnom čajevke.

Ruže mogu imati jedan ili više cvetova na jednoj stabljici i prema tome dele se na polijante i tea-hibridne ruže. Spektar boja koje mogu da imaju gotovo je nesaglediv, osim jedne boje – plave.

Uputstvo za pravilnu negu ruža tokom sezone - ©Pixabay

Ruže se mogu gajiti i za vertikalno ozelenjavanje i tada je reč o puzavicama koje mogu da narastu 5-10m u dužinu i koriste se za ozelenjavanje ograda, vrtova, zidova.

Pravilnim rasporedom ovih biljaka i uklapanjem u vrt, dobijaju se neprevaziđeni efekti.

Ruža ima redovno i obilno cvetanje, pa se svakog meseca sprovodi mera orezivanja, kako bi se uklonile precvetale grane, čime se biljka podstiče da daje nove izbojke i formira nove cvetove. Tako se dobija cvetajuća ruža tokom cele sezone. Orezivanje tokom sezone dovodi do toga da biljka gubi deo svoje mase i naravno da se to mora nadoknaditi prihranjivanjem.

Uputstvo za pravilnu negu ruža tokom sezone - ©Pixabay

Poželjno je koristiti specijalizovana đubriva za ruže, ali je takođe potrebno korisititi i folijarne prihrane, koje će pomoći da biljka dobije sve potrebne hranljive elemente. Napomena je da su ruže veliki potrošači kalijuma, ali i kalcijuma, te se u te svrhe može koristit kao prihrana NPK 10:10:40 i NPK 20:20:20, ME i to od aprila do septembra. Takođe, treba redovno dodavati i azot, koji daje bujnost zelene mase. Od specifičnih elemenata, trebalo bi dodavati povremeno mikroelemente, i naravno gvožđe, a preporučuje se Wuksal Fe.


Zaštita je veoma bitna kod ruža. Insekti, kao lisne vaši, stenice, rutava buba ali i gusenice, baš vole ruže i uvek ih ima na mladim listovima, ali i na pupoljcima i cvetovima, pa se moraju redovno tretirati odabranim insekticidima. Grinja je redje problem, ali ne treba zanemariti i ovu štetočinu.

Od biljnih bolesti, čadjava krastavost, rdja, pepelnica i plamenjača, uvek su prisutne, pa treba biti uvek spreman i redovno štititi ruže.

Za fungicide preporuka su Kuprozin, Falkon ili Antrakol, Akord sa primenom od aprila do novembra, a kao insekticidi mogu se koristiti preparati Fastak, Fobos ili Konzul i Tonus od aprila do septembra.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica