Ukrasne trave: Biljke za sva godišnja doba

Ukrasne trave: Biljke za sva godišnja doba - © Pixabay

Ukrasne trave su čudesna grupa biljaka koja zahteva malo nege, a svako dvorište može da ulepša svojim gracioznim izgledom, različitim teksturama i bojama.

Reč je o trajnicama, odnosno višegodišnjim biljkama vrlo elegatnog izgleda. Budući da jako dugo traju, mogu da se nazovu i biljkama za sva godišnja doba.

Ukrasne trave mogu da se uzgajaju u različitim uslovima i obično ne pate od bolesti, a nemaju ni problema sa insektima. Mnoge sorte su tolerantne na sušu.

Baštovani su otkrili da se ukrasne trave odlično kombinuju sa drugim biljkama i cvećem, pružaju bašti zanimljiv raspon tekstura i boja, od plave i zelene, preko bele, žute do crvene. Mnoge od njih stvaraju i iluziju kretanja pri najmanjem povetarcu.

Ukrasne trave stvaraju izvanredno bogat pejzaž, što daje dodatni bonus za dugotrajne cvetne aranžmane.

Kako se gaje ukrasne trave

Otpornost

Neophodno je da proverite kod rasadnika da li je biljka otporna na vašu lokalnu klimu jer nije isto ako se nalazite u brdsko-planinskom kraju ili u Vojvodini.

Svetlost

Većina voli sunce, a najbolje opstaju kada su na potpuno osunčanom delu. Naravno, ima i sorti koje, iako vole sunce, dobro se osećaju i u delimičnoj senci. Opisi vrsta na sajtu rasadnika bi trebalo da vam pomogu da odlučite gde biste smestili svoje ukrasne trave.

Presađivanje 

Ukoliko je zemlja suva, obavezno prilikom presađivanja napunite rupu sa vodom, a pre postavljanja biljke u nju. Dodajte malo komposta, smestite biljku i vratite zemlju, pa ponovo zalijte.

Optimalni uslovi za uzgoj

Ukrasne trave nemaju posebne zahteve za zemljištem, samo da je umereno plodno i da je dobro drenirano. Dobra drenaža je obavezna, čak i za one biljke koje vole više vlage. Većini sorti ne treba puno zalivanja, osim kada je period velikih suša.

Zimska nega

Nežnije sorte, koje dolaze sa područja koja su nešto toplija od vašeg bi bilo dobro da se malčiraju. Preko zime treba ih uvezati, a pojedine i zaštititi od izmrzavanja.

Dodatni saveti:

  • Ošišajte ukrasnu travu na proleće 10-15 cm iznad zemlje, a pre nego što počne nanovo da raste. Velike busene biće potrebno da podelite, otprilike na svake 3 godine.
  • Velikim primercima treba obezbediti dovoljno prostora za rast i ukloniti vizuelnu konkurenciju.
  • Možete kombinovati različite trave sa zanimljivim teksturama, koje će da se zajedno sa cvećem da se uklope u bogatu celinu.

Izvor: Burpee

 

Komentari