Posadite steviju i iskoristite njenu slatkoću

Posadite steviju i iskoristite njenu slatkoću

stevija cvet

Gajiti cveće podrazumeva da očekujemo lep i dekorativan cvet koji će nam ukrašavati vrt. Postoje neke vrste biljaka koje su pored toga što su lepe ili dekorativne i veoma korisne. Jedna od njih je poznata aromatična biljka, stevija. Stevija je vrsta koja se gaji kao biljka čija je karakteristika da su njeni suvi delovi slatki i predstavljaju zaslađivač kada su samleveni.

Setva stevije

Aronija se može gajiti kao višegodišnja biljka u vrtu s tim što je u toku zime možete ili zaštititi ili uneti u kuću. Kao i većina biljaka koje se kod nas može gajiti i stevija treba da bude posejana na provereno dobar način. Po mogućstvu uradite setvu stevije u posude. Na taj način ćete moći sami da kontrolišete kakvi će uslovi biti kod gajenja ove biljke.

Na primer, pri sejanju stevije u posudu, možete koristiti kvalitetan humus odnosno kompost, koji je uvek nepogrešiva varijanta za proizvodnju biljaka. Klijališna zemlja je ustvari mešavina stajskog đubriva i lepog komposta te daje najbolje opcije kada govorimo o setvi semene. Ta zemlje je u sebi živa i sadrži mikroorganizme koji takođe podstiču rast i razvoj same klice odnosno korenka i razvoj same biljke. Nakon toga ćemo dobiti biljke koji su vrlo vitalne i jake.

Možete zasejati semenke u zasebne posude te ih kasnije lako presaditi. Ovoga puta možete posejati semena u jednu veću žardinjeru jer ćete tako moći lakše da ih zalivate. Kad biljke dostignu pravu dimenziju, moćićete da ispikirate ili rasadite. Stevija se gaji kao biljka za vrt i može narasti čak do 60-70 cm u visinu. Međutim, može biti lepa biljka za posudu. Traži svetla i prosvetljena mesta, kao i poziciju koja je dobra prihranjena i naravno zalivanje u toku godine. Biljku možete nekoliko puta u toku godine eksploatisati odnosno može brati njene listove. Bez obzira na to aronija će moći lepo i kvalitetno da raste. 

Zašto gajiti steviju?

Ako se odlučite da gajite steviju, treba znati da je to veoma korisna biljka. Tu njenu karakteristiku da su njeni listovi slatki kada se osuše, možemo iskoristiti i koristiti steviju kao zaslađivač za dijabetičare, u makrobiotici ili ako nam je stalo do toga da smanjimo unos klasičnog belog šećera. 

Stevija se može proizvoditi u toku godine, kako početkom godine, u toku zime, tako i u proleće. Međutim setvom semena početkom proleća bićemo sigurni da hladnoća i mraz neće uticati na mlade biljke. Tada će biljka imati sasvim dovoljno vremena da se tokom leta, do početka jeseni lepo razije. 

stevija list


Da li ste znali?

Biljka stevija se prvenstveno gaji zbog slatkog lišća koji je moćni prirodni zaslađivač i zamena za šećer. Slatkoća stevijinih listova intenzivnija i dugotrajnija je od slatkoće običnog šećer. Iako neki njeni ekstrakti u visokim koncentracijama mogu ostavljati i gorkast ukus, uobičajena koncentracija stevije može biti i do 300 puta slađa od iste količine običnog šećera. Stevija se naročito koristi u dijetama u kojima se želi smanjiti kalorijski unos ili uzimati kao hrana sa niskim glikemijskim indeksom.

Stevija se u Južnoj Americi koristi više od 1.500 godina dok se u Japanu koristi već decenijama. U SAD i Evropskoj Uniji, zvanične zdravstvene organizacije su u početku bile rezervisane prema ovoj biljci. Dnas je u SAD-u ona dozvoljena kao dodatak ishrani a ne kao osnovna namirnica, dok je 2010. godine Evropska Unija odobrila slobodu prodaje stevije.

Sumnjičavost je bila posledica rezultata eksperimenata na životinjama u kojima je korišćenje stevije navodno štetilo zdravlju eksperimentalnih životinja. Zbog podeljenog mišljenja stručnjaka o njenoj korisnosti, neke zemlje i dalje ne dozvoljavaju korišćenje ove biljke.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica