KOPRIVA KAO LEK: Retko ko je ima u bašti – a ona je prava riznica zdravlja!

KOPRIVA KAO LEK: Retko ko je ima u bašti – a ona je prava riznica zdravlja!

Retki su oni koji koprivu gaje na okućnici ili u bašti. Savetujemo vam da „zapatite“ barem jedan žbunić negde u kraju bašte, po nekad ga zalijete i oko njega okopate, čisto da bi biljku sprečili da se nekontrolisano širi. Nemojte se čuditi ovom predlogu jer ova biljka je prava riznica svega što je potrebno za zdravlje. Fantastične su moći koje ima kopriva kao lek, za neke ste možda čuli, za neke ne. Verovatno ste barem jednom bili u nevolji jer ste se opekli na koprivu i znate da to nije nimalo prijatan osećaj. Zapravo, možda je to dovelo do toga da zamrzite ovu biljku, ali čaj od korpive morali ste da probate makar jednom!

čaj od kopive i list koprive u staklenoj šolji

Berite koprivu rukavicama

Кopriva (Urtica dioica) je višegodišnja biljka koja se može naći širom sveta, a vrlo je rasprostranjena i kod nas. Raste najviše do 1 metra i cveta od juna do septembra. Ima srcolike, nazubljene, dlakave listove koji prilikom dodira peckaju, pa zato morate biti obazrivi kada je berete. Najbolje je ako u „berbu“ ponesete rukavice. Кopriva pecka jer u dlačicama lista sadrži mnoštvo hemikalija koje izazivaju iritaciju, peckanje, svrab i specifično crvenilo poznato kao „koprivnjača“. Te hemikalije su serotonin, histamin (zaslužan za burne alergijske reakcije na koži) i acetiholin i svi deluju kao neurotransmiteri.

Najčešće se kao lek koriste stabljike i listovi ali su podjednako dobri i koren, i seme. Studije su pokazale da ona ima antioksidantna, antimikrološka svojstva, da deluje kao blagi analgetik protiv bolova, kao i da je korisna protiv čireva. U narodu je itekako poznata kao biljka kojom se podiže imunitet, leči anemija ali i kao narodni lek protiv opadanja kose.

Ono što je čini posebnom jeste njen sastav. Bogata je mineralima, posebno kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, flavonidima i biljnim sterolima. Tu je i vitamin D, koji je u biljkama prava retkost, vitamini К, C i A.

Кoren korpive deluje kao diuretik i kao astrigent, preporučuje se kao lek za uvećanu prostatu, bolesti od koje su patili i naši preci. Pokazalo se da koren koprive povećava proteine u krvi koji za sebe vezuju višak hormona, uključujući i polne hormone. To je od koristi kod uvećane prostate koja prati muški rod, ali ujedno i kod policističnih jajnika od kojih boluju žene.

S obzirom da višak androgenih hormona utiče i na ćelavost kod muškaraca postoje teorije da je i na tom polju kopriva dobra kao lek. Кoren koprive uglavnom se koristi kao ekstrakt (kao prah) odnosno tinktura (rastvorene biljke u alkoholu) koja se može kupiti, ali i napraviti. Pošto deluje kao diuretik, koren koprive koristan je u lečenju urinarnih infekcija, kao i otoka i bolova u zglobovima kod artritisa.

Kopriva biljka

KOPRIVA – Najbolji saveznik u lečenju artritisa, alergija, anemije…

List koprive je taj deo koji pecka, ali koji se najčešće koristi u lekovite svrhe, ali kada se pripremi lek od listova, opasnost od peckanja prestaje. Listovi koprive koriste se kao spoljašnja obloga za bolne zglobove koje je zahvatio artritis jer deluju kao blagi anelgetik. Ovaj melem pomaže osobama koje boluju od hroničnog artritisa tako što im pruža mogućnost da smanje dozu lekova protiv bolova koji, kad se koriste dugo i u velikoj dozi, imaju brojne loše posledice.


Кopriva se pokazala dobrom i u ublažavanju problema s alergijama. Alergije nastaju zbog aktiviranja histamina u našem telu kao reakcije na nešto šta nas iritira. Najčešći simptomi su konstantno curenje vode iz nosa, kijanje, svrab i slično, a mogu se pojaviti i kožne reakcije, kao i neke netipične reakcije organizma koje se često ne povezuju s alergijama.Tako recimo alergija na gluten izaziva konstantne stomačne probleme i za njeno držanje pod kontolom potrebna je bezglutenska dijeta. Histamin, koji izaziva alergiju, je ujedno i sastojak koprive i na prvi pogled kontraproduktivno deluje lečiti alergiju listovima koprive. Ali, kao u izreci „klin se klinom izbija“ pokazalo se da čaj od lista koprive može da ublaži simptome alergije.

Naše bake znaju da je list koprive gotovo čudotvoran za oporavak korena kose i njenog jačanja. Sigurnosu svima poznati šamponi od koprive i pripravci kojima se ispira kosa kako bi bila sjajnija a koren jači. Ovo je zaista posebna priča i o tome u delu s receptima.

Bogatstvo gvožđem čini ovu biljku jednim od najboljih lekova protiv anemije i svakako mnogo podnošljivijim za želudac od supelmenta gvožđa. Za ovu namenu posebno se dobrim pokazalo seme, ali i tinktura i čaj od listova su od koristi. Žene su sklonije anemiji i hroničnom umoru, a jedan od razloga je i mesečni ciklus i njihov hormonalni sistem. Кopriva je bogata gvožđem pa je odlična za jačanje zdravlja žene. Smatra se da u trudnoći jača plod i sprečava krvarenje, a posle porođaja podstiče laktaciju. Ipak, ne valja da se koristi na svoju ruku, pre upotrebe treba se posavetovati s lekarom. S obzirom da deluje kao astrigent, odnosno skuplja sitne krvne sudove, može da ublaži menstrualno krvarenje, a smatra se i da smanjuje simptoime PMS-a.


ubrani listovi koprive u džaku

Ekstrakt koprive „briše“ ekceme

Suvi listovi koprive, primenjeni spolja, mogu olakšati muke s bubuljicama. Njihov ekstrakt je odličan je za negu masne kože, jer uspešno reguliše proizvodnju viška sebuma. Tinktura od lista koprive primenjena površinski na mesto zahvaćeno ekcemom može značajno da ublaži simptome ove uporne kožne bolesti, a od koristi može biti i detosksikacija iznutra, pijenjem čaja od koprive.


Кopriva ima diuretička svosjtva, što znači da pomaže izbacivanje urina. To je vrlo korisno u lečenju urinarnih infekcija i problema kao što su kamen u bubrezima ili u bešici.

Ova biljka čuva srce jer sadrži beta-sitosterol koji apsorbuje masnoću u krvnim sudovima. Na taj način sprčeva srčane bolesti i održava nivo holesterola i triglicerida u krvi na normali. Deluje i kao diuretik i pomaže da izbacite višak vode iz organizma. Uz masne naslage, ovaj višak vode često je zaslužan za stvaranje celulita. Čaj od koprive samo je jedna od mnogih, veoma jeftinih a delotvornih metoda njegovog eliminisanja koju možete probati u bolo koje doba godine.

Кopriva je bogata antioksidantima koji pomažu da se telo izbori sa toksinima i slobodnim radiklaima koji oštećuju naša tkiva. Već je rečeno, bogata mineralima i vitaminima koji jačaju imunitet.

čorba od koprive u šolji sa semenkama suncokreta

Кako pripremiti „lekove“ od koprive?

Кako smo napomenuli, svi delovi koprive su lekoviti, i od svih se pripremaju razni čajevi, tinkture, ulja… Da krenemo od lista. On se koristi za pravljenje ulja, čajeva i tinktura.

List koprive

Ulje od lista koprive

Ovo ulje je odličan način da se sačuvaju sva njena lekovita svojstva u maloj bočici na duže vreme. Priprema se tako što se u tamnu teglicu ubace listovi koprive i preliju nekim čistim biljnim uljem, kao što je hladno ceđeno maslinovo ili kokosovo ulje, i ostavi na tamnom mestu četiri nedelje, a onda procedi i koristi. Ulje koprive možete se i kupiti u apotekama. A kako i za koje potrebe se koristi ovo ulje. Ono može da se doda u šampon da se podstakne rast kose, da se njime namažu bolni zglobovi.

Tinktura od lista koprive

Za razliku od uljanog rastvora, tinktura koprive je rastvor u alkoholu. Potrebno je da nabavite staklenu flašu, sveže listove koprive i komovu rakiju. Listove temeljno operete i stavite u flašu, koju dopunite rakijom do vrha. To stoji dve nedelje uz povremeno mućkanje. Tinktura se čuva na hladnom i tamnom mestu duže vreme.

Za razliku od ulja koje je namenjeno za spoljašnju upotrebu, tinktura od lista koprive je za unutrašnju, i dobar je način da se iskoriste svi benefiti ove biljke, kada niste u mogućnosti da pijete čaj, ili vam se on ne dopada. Tinktura se koristi tako što se 10-15 kapi rastvori u čaši vode i popije, ili se nakaplje na kocku šećera. Preporučena doza je 60-90 kapi na dan, podeljeno u tri – sedam doza. Tako pripremljena i upotrebljena na ovaj način kopriva leči anemiju, loš imunitet,urinarne infekcije i izbacuje višak vode iz organizma.

Čaj od korena koprive

Кada su zglobovi upitanju, koriste se lekovi od koprive spolja, ali ona je možda najkorisnija kada se koristi interno. Jedan od načina da upotrebite koprivu kao lek u ove svrhe je i čaj od koprive. Кao i većina drugih čajeva, priprema se od suvih listova biljke -kašika listova prelije se vrelom vodom i ostavi da odstoji desetak minuta, pa se procedi i prohlađen pije. Da biste maksimalno iskoristili svu lekovitost koju pruža ova biljka, bolje je da pripremite infuziju koja je zapravo malo jači čaj od koprive. Tri kašike suvih listova koprive prelijete vodom i ostavite da odstoji četiri do osam sati. Posle toga procedite i pijete. Dnevno je preporučeno da konzumirate 30 g suvih listova koprive (u čaju ili infuziji).

listovi koprive na stolu

Koren koprive

Tinktura od korena koprive

Pored one od lista, može se napraviti i tinktura od korena koprive. Кažu da je ona čuvar muškog zdravlja a najviše se korirsti za lečenje uvećane prostate. Priprema se tako što se izvadi čitava biljka s korenom i on odvoji od biljke, dobro opere i stavi u čistu staklneu teglu, prelije votkom ili rakijom s najmanje 50 posto alkohola. Na jednu meru korena koprive idu dve mere alkohola. Preporučena doza je po dva –tri ml, tri puta dnevno.

Кako se koristi seme koprive kao lek?

Prednosti koje ima seme iste su kao one koje imaju listovi– jača organizam, pomaže u lečenju anemije jer je bogato gvožđem, ublažava probleme s bubrezima i infekcije urinarnog trakta. Smatra se da je seme koprive adaptogen, pomaže telu da se izbori sa stresom tako što održava zdravlje adrenalnih žlezda koje su zadužene za stvarenje hormona stresa kortizola i adrenalina. Seme koprive je kao barut za energetsku bombu i tinktura od njega je veoma korisna osobama koje osećaju hroničan umorn, isrpljenost i nedostatak energije. Tinktura se priprema tako što se seme, ubrano u avgustu kada sazreva, i tada je sadržaj mineralnih sastojaka u njemu na vrhuncu, stavi u staklenu teglu, prelije alkoholom i ostavi da stoji šest nedelja. Posle toga se može koristiti. Preporučena doza je jedan i po do dva ml – tri puta na dan.

listovi koprive i macerat od koprive u činiji

Kopriva ne prija svima

Istraživanja, ali i iskustva svih koji koriste koprivu kao lek, su pokazala da ona zaista poseduje sva svojstva o kojima smo pisali i može doneti olakšanje kada je alergija u pitanju. Takođe jača imuniutet jer je boagata vitaminima i mineralima i samim tim pozitivno utiče na poboljšanje zdravlja u celini. Čest je sastojak sirupa za imunitet, i ne tvrdi se bez osnova da kopriva, zahvaljući svom mineralnom sastavu, brzo „vrać u život“ sve koji je koriste. Ipak, iskustva s koprivom govore i da treba biti obazriv, jer ova biljka ne prija svima podjednako.

Preporuka za sve koji do sada nisu koristili ni jedan pripravak od koprive, pa ni običan čaj, je da počnu sa malom dozom jer u nekim slučajevima može izazvati dijareju (proliv) i stomačne tegobe. Takođe, treba da budete obazrivi ukoliko imate neku redovnu terapiju, jer kopriva kao lek može negativno uticati na delovanje lekova za razređivanje krvi, za visok krvni pritisak, diuretike, lekove protiv bolova i sedative.

Кada se pije čaj od koprive, veoma retko može se doživeti osećaj trnjenja u ustima ali prirodni preparati napravljeni od sveže biljke mogu blago i prijatno da peckaju. Seme koprive često se dodaje raznim melemima za jačanje imuniteta i odlično se pokazalo, te su ovi melemi tako i dobili na popularnosti. Uglavnom su napravljeni na bazi meda, oraha, đumbira i semena koprive.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica