Proizvodnja lekovitog bilja – veliki potencijal opštine Svrljig

Proizvodnja lekovitog bilja – veliki potencijal opštine Svrljig

Oko 150 privrednika i poljoprivrednika iz opštine Svrljig predstavilo je prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije i u hotelu Slavija u Beogradu investicione potencijale te opštine.
 

Opština Svrljig ima velike potencijale za gajenje lekovitog bilja - © Pixabay

Na skupu „Dani Svrljiga u Beogradu – promocija investicionih potencijala“ pojavilo se oko 150 izlagača, što je impozantan broj, uprkos teškoćama sa kojima se ova opština svakodnevno suočava.

Skupu je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je ukazao da Svrljig, ali i Babušnica, Gadžin Han i Bela Palanka imaju ogromnu perspektivu za uzgoj lekovitog bilja i da proizvođači mogu da računaju na podršku za nabavku opreme za preradu, sadnog materijala, kao i podršku za pripremu zemljišta za sadnju lekovitog bilja.
 

Uzgajivači lekovitog bilja u opštini Svrljig će moći da očekuju pomoć države - © Pixabay

Predsednica opštine Svrljig, Jelana Trifunović, kazala je da opština izdvaja 10% budžeta za poljoprivredu, kao i da izdvaja određena sredstva za samozapošljavanje, za mlade, nezaposlene.

Prema njenim rečima, potencijali opštine su u mašinskom i elektro sektoru, u drvnoj, građevinskoj i tekstilnoj industriji, turizmu, kao i u proizvodnji začinskog bilja i voćarstvu, jer je ta opština svega 30 kilometara udaljena od niškog aerodroma, a 150 od sofijskog.

Svrljig, naglasila je predsednica opštine, ima nekoliko praznih fabrika koje se mogu iskoristiti za pokretanje novog posla.

Predstavljanju potencijala Svrljiga prisustvovali su ambasadori Bugarske, Grčke, Turske, Rusije i Slovenije.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica