Ovo je jedan od najstarijih rasadnika u našoj zemlji

Ovo je jedan od najstarijih rasadnika u našoj zemlji

Jedan od najvećih i najstarijih rasadnika u našoj zemlji nalazi se u mačvanskom selu Lipolist. U njemu možete videti više od 800 sorti biljaka, a od toga je čak 500 sorti ukrasnog bilja. Ipak, rasadnik Topalović je u našoj zemlji najpoznatiji po ružama, jer ova porodica gaji više od 300 sorti ovih lepih, ponositih i mirisnih cvetova.

U mačvanskom selu Lipolist meštani kažu da u celoj Srbiji nema lepšeg i mirišljavijeg mesta od njega. U Lipolistu, svake godine, više od 300 sorti ruža mami posetioce iz cele Evrope. Zato su ove ruže u Lipolist dovele i nas, i to u jedan od najstarijih i najvećih rasadnika u našoj zemlji, u rasadnik Topalović.

Ruže su im deo života već 60 godina

Milan Topalović, vlasnik rasadnika Topalović priča nam o počecima: “Pa evo ove godine slavimo 60 godina rasadnika! Sve je počelo kada je moj pokojni otac 1955. godine počeo sa rasadničarskom proizvodnjom. Prvo je to bila amaterska proizvodnja, za sopstvene potrebe voćnih sadnica i tako dalje, i onda, kasnije se razvilo 70-ih godina u proizvodnju ruža, četinara i ostalog ukrasnog bilja”.

Rasadnik Topalović - ©Agromedia

Danas, rasadnik Topalović prostire se na više od 20 hektara zemlje. Na ovom lepom imanju možete da vidite više od 800 sorti bilja, a od toga je čak 500 sorti ukrasnog bilja. Tamo se mogu naći razne vrste četinara, zimzelenog žbunja, ukrasnih trava i kaktusa, ali i mediteranske biljke poput maslina, palmi, limuna i drugih. Ipak, rasadnik Topalović je u našoj zemlji najpoznatiji po ružama, jer ova porodica gaji više od 300 sorti ovih lepih, ponositih i mirisnih cvetova.

“Pa to je čitava lepeza”, objašnjava Topalović, “znači od standardnih čajevki, mnogocvetnica, penjačica, minijaturnih i tako dalje, od nekih specifičnih sorti, koje su sa jednostavnim cvetovima, sa svega 5 latica”.

Upitali smo ga zašto su odlučili da ruže budu najzastupljenije.

“Pa verovatno zato što su najprimamljivije. Ipak je ruža kraljica cveća i kad procveta to je poseban doživljaj!”


Kada procveta ruža, to je poseban doživljaj!

Gajenje ruža nekada je, kaže ovaj stručnjak, bio izuzetno težak i rizičan posao. Međutim, poslednjih godina se gotovo svuda u svetu posebno prilikom selekcije ruža vodi računa o tome da se biraju one sorte koje su otporne na bolesti, štetočine i lošije vremenske uslove. Zato je u njihovoj lepoti još lakše uživati.

Ruže,rasadnik Topalović - ©Agromedia


Gospodin Topalović otkriva: “Najtraženije su i dalje čajevke, mada je najprodavanija ruža – ruža lavaglut, koja je crvena mnogocvetnica i koja se pokazala u našim uslovima kao najbolja. Najizdržljivija je i što se tiče klimata i što se tiče lepote”. 


Najtraženije ruže su i dalje čajevke, mada je najprodavanija ruža – ruža lavaglut, koja je crvena mnogocvetnica i koja se pokazala u našim uslovima kao najbolja. Najizdržljivija je i što se tiče klimata i što se tiče lepote.

Prošlogodišnje poplave nisu zaobišle ni rasadnik Topalović. 

“Imali smo prošle godine katastrofalne štete što se tiče poplava, sada je to svedeno na nekih 3 hektara”.

Ruže Topalovića poznate i u inostranstvu

Više od 250.000 ruža koje trenutno cvetaju na imanju rasadnika Topalović traže se ne samo u Srbiji, već i u svim okolnim zemljama, ali i u Poljskoj i u Rusiji. Ostalo ukrasno bilje koje ponekad nedostaje Topalovićima, oni uvoze uglavnom iz Italije i Holandije, pa je njihova ponuda kompletna i raznovrsna tokom cele godine.

“Sve više se prelazi na kupovinu tokom cele godine”, kaže gospodin Milan. “Ranije je to bio samo period jeseni, odnosno oktobar – novembar i proleća, mart – april, ali sada je jako dobra prodaja i u maju i u junu, čak i u julu i avgustu se dosta kupuje, o septembru i oktobru da i ne govorim.”

Rasadnik Topalović, ruže - ©Agromedia

Ruže su opevane u mnogim pesmama i oslikane na raznim predmetima, a njihov miris koristi se za brojne parfeme i kozmetičke preparate. Uz to, one su i ukras gotovo svakog lepog dvora i imanja, pa je zato mnogo razloga da i Vi obnovite vašu kolekciju ovih lepih trnovitih kraljica. Idealna prilika za to Vam je festival ruža, upravo u Lipolistu, koji se održava 20. juna.

Sagovornik:
Milan Topalović, rasadnik Topalović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica