Ovako izgleda bašta u kojoj se gaji preko 2.000 starih vrsta ruža

Ovako izgleda bašta u kojoj se gaji preko 2.000 starih vrsta ruža

Jedan od najvećih parkova ruža nalazi se u Vrčinu gde je zasađeno preko 2.000 različitih vrsta ove kraljice cveća. To su uglavnom antičke vrste. Neke su starije preko 100 godina, mada ima i onih koje datiraju još iz perioda od preko 3.000 godina. Sve one zahtevaju stalnu negu i brigu, ali i ljubav od onoga koji ih gaji, a kod našeg sagovornika ne manjka ljubavi. On svakoj od njih zna ime i da bi do svih njih došao morao je da prođe pola sveta.

Pogledajte kako izgleda bašta sa preko 2.000 različitih vrsta ruža - © Agromedia 

Ogledna bašta, Radeta Petrovića iz Vrčina još uvek je u procesu nastajanja, a kako je tržište ruža u Srbiji veoma malo, cilj ovog baštovana je da kroz proizvodnju sadnica ovog cveća ljudima iz naše zemlje pruži mogućnost da u svojim baštama gaje neke od veoma retkih vrsta ruža.

Svaka ruža specifična je na svoj način, objašnjava Rade, ali ono što je za sve njih karakteristično je da imaju izuzetno jake mirise i različite oblike cvetova koje su imale stare ruže.

Najstarija ruža u ovom parku je ruža Rosa sancta, ruža koja je pronađena u egipatskim grobnicima pre više od 3.000 godina. Ona se tada stavljala u venac koji je krasio glave mumija. Tu se takođe, nalazi i ruža koja se godinama smatrala lekovitom ružom, poznatija kao apotekarska ruža. Za ovu ružu se veruje i da je bila simbol dinastije Lankastera. Iako su toliko stare ove ruže ne zahtevaju posebnu negu.

 

Kako izgleda park sa preko 2.000 različitih vrsta ruža i kako je jedna ruža dobila naziv Knez Pavle pogledajte u ovom videu:


Sagovornik:
Rade Petrović, Vrčin

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica