Otkrijte blago homoljskog kraja – gljive

Otkrijte blago homoljskog kraja – gljive

Homolje je izuzetno lep i zanimljiv kraj, bogat raznovrsnim šumama, livadama i pašnjacima. Pored toga, ova oblast jugoistočne Srbije odlikuje se i raznim vrstama gljiva.

 

Površine pod šumama u Homolju zauzimaju 36.421 ha ili 47,9% od ukupne površine, zbog čega spada u najšumovitije područje u Srbiji. Pored bogatstva šuma, livada i pašnjaka, Homolje je izuzetno bogato raznim vrstama gljiva. Jestivih gljiva na ovom prostoru ima 60-70%, ostatak čine otrovne vrste koje se ne koriste u ljudskoj ishrani. Najpoznatije jestive gljive u ovom kraju su: vrganj, lisičica, sunčanica, mrka trubača, pečurke, puhare, dok su smrtonosne: pupavke, panterova muhara, obična muhara i zavodnica.
 

Gljive u Homolju © Foto: sajt Turističke organizacije opštine Žagubica

 

Sakupljači gljiva dolaze sa svih strana

Kada je vreme lepo, sakupljači po čitav dan provode u šumama i na livadama Homolja berući jestive gljive poput vrganja i lisičarke, koje imaju zavidne cene u otkupnim stanicama za šumske plodove. Pronalaze se vrganji koji su teški i do jednog kilograma. Međutim, nije svaka godina povoljna, dešava se da duže vreme ne padne kiša. Kada suša nastupi i kad nema dovoljno padavina, kao što se može to i primetiti poslednjih godina, u homoljskom kraju bude malo gljiva.
 

Dani gljiva i bilja u Krepoljinu © Foto: sajt Turističke organizacije opštine Žagubica

 

Ekološko društvo „Studenac“ daje doprinos očuvanju gljiva

Imajući u vidu brdsko-planinski reljef sa vrlo pogodnim vegetacijskim i klimatskim uslovima, u Krepoljinu je 1997. godine osnovano Ekološko društvo „Studenac“ čija je zamisao upoznavanje, korišćenje i zaštita velikog prirodnog bogatstva koje priroda Homolja nesebično nudi. Tokom 19 godina postojanja „Studenac“ je dao veliki doprinos očuvanju i zaštiti prirode, organizovanju raznih ekoloških akcija, podizanju ekološke svesti i edukaciji svih građana, pre svega mladih.
 

Dvodnevnu manifestaciju, Dane gljiva i bilja, svake godine u oktobru u Krepoljinu organizuje Ekološko društvo „Studenac“ u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Žagubica.


 

Krepoljin prepoznatljiv po Danima gljiva i bilja

Dvodnevnu manifestaciju, Dane gljiva i bilja, svake godine u oktobru u Krepoljinu organizuje Ekološko društvo „Studenac“ u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Žagubica. Koncepcija same manifestacije je takva da posle ubiranja gljiva determinatori identifikuju, definišu i potom pripremaju izložbu gljiva.
 

Izložba gljiva © Foto: sajt Turističke organizacije opštine Žagubica

 


Većina aktivnosti vezanih za manifestaciju svake godine se održava u prostorijama Osnovne škole „Jovan Šerbanović“ u Krepoljinu. Učenici ove škole aktivno u njoj učestvuju. Broj učesnika na manifestaciji iz godine u godinu raste. Dane gljiva i bilja posećuju i predstavnici Mikološkog saveza Srbije, udruženja gljivara iz čitave Srbije i mnogi drugi koji vole gljive i prirodne lepote koje Homolje nudi.Autor: Danijel Grujić

Foto: sajt Turističke organizacije opštine Žagubica 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica