Ne kupuju se samo šampinjoni – Pažnju privuklo i ŠUMSKO PILE

Ne kupuju se samo šampinjoni – Pažnju privuklo i ŠUMSKO PILE

Na novosadskim pijacama se, barem kada je u pitanju ponuda gljiva, ustalila praksa da se prodaju najčešće šampinjoni, nešto malo manje bukovače i šitake. Međutim, na nekoliko tezgi na gradskim pijacama mogu se povremeno naći i samonikle gljive koje privlače veliku pažnju posetilaca. Sladokusci ih kupuju uprkos njihovoj visokoj ceni.
 

Ne kupuju se samo šampinjoni, pažnju privuklo i šumsko pile - © Wikipedia

Najviše su ipak traženi šampinjoni čija je cena pristupačna i lako se spremaju. Kada je u pitanju lekovita šitaka, ljudi obično kupuju manje količine, jer je znatno skuplja.

Kada je reč o samoniklim gljivama, one postaju sve popularnije i traženije kod kupaca. Tako od pre neki dan na Futoškoj pijaci može da se kupi šumsko pile, gljiva koja je poznata pod nazivom i vrbovača, za koju sladokusci kažu da je delikates na trpezi.

Cena joj je 1.000 dinara za kilogram, odnosno 100 dinara za isto toliko grama. Uprkos visokoj ceni, sve količine koje su doneli sakupljači iz Morovićkih šuma, brzo su rasprodate.
 

Ne kupuju se samo šampinjoni, pažnju privuklo i šumsko pile - © Wikipedia 

Šumsko pile, ne samo da izgledom podseća na piletinu nego ima i sličan ukus. Gljiva se koristi dok je još mlada, s tim da se uklanjaju intenzivno žuti delovi koji su puni sumpora. Potrebno je da se pre upotrebe obari u slanoj vodi, a nakon toga može se dinstati pržiti ili pohovati.

Na istoj tezgi mogu se kupiti i druge vrste samoniklih gljiva u vreme kada je sezona njihove berbe. Tako ljubitelji gljiva mogu da kupe lisičarke, vrganje, mrazovače i druge gljive koje su sakupljene uglavnom u Morovićkim šumama.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica