Lekovita svojstva dinjice

Lekovita svojstva dinjice

Dinjica ili mala krvara je lekovita biljka o kojoj se malo zna iako primenu nalazi u narodnoj medicini. Cveta od maja do avgusta a najćešće se koristi za zaustavljenje krvarenja.

Lekovita biljka dinjica - Sanguisorba minor - © Pixabay

Dinjica ili mala krvara (lat. Sanguisorba minor) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Raste na suvom tlu sunčanih, često i kamenitih travnjaka, u svetlim crnogoričnim šumama. Možemo je naći sve do 1300 metara nadmorske visine. Rasprostranjena je po središnjoj i južnoj Evropi, u jugozapadnoj Aziji i severozapadnoj Africi. U Severnu Ameriku je unesena.

Lekovita svojstva zove

Latinsko ime roda Sanguisorba potiče od reči sanguis što znači krv i sorbere što znači upijati, jer se biljka koristila za zaustavljanje krvarenja. Ime vrste minor znači manji. Naziv dinjica dat je zbog mladih listova koji imaju miris nalik na krastavce ili dinju.

Karakteristike

Stabljika dinjice je uspravna ili razgranata, jednostavna ili granata, gola ili u donjem delu dlakava. Naraste do 50 cm visine. Listovi su perasti, sa 3-13 listića. Prizemni listovi na dugačkim drškama, malo se razlikuju od listova stabljike. Listići su okruglasti do eliptični, tupo nazubljeni do testerasto, svetlozeleni, sa donje strane manje svetli.

Kako pravilno gajiti korijander

Cvetne glavice su sa dugačkom drškom, prilično bogatim cvetovima. U donjem delu glavice muški cvetovi, u srednjem čisto dvopolni, a u gornjem delu čisto ženski. Cvetovi se otvaraju od donjeg dela glavice naviše. Plod je četvorouglast, mrežasto naboran. Dobra je medonosna biljka.


Biljku beremo u vreme cvetanja, od maja do avgusta. Reže se i rozeta. Sušimo je na vazduhu i u hladu. Za iskopavanje korena birati, kao i obično, rano proleće ili kasnu jesen. Ako je potrebno, koren se raspolovi pre sušenja na vazduhu.

Dinjica ili mala krvara - © Pixabay

U sastav dinjice ulaze lekovite materije: saponini, tanini, flavoni i vitamin C, i još neke do sada nedovoljno istražene materije. Koren sadrži više tanina nego nadzemni delovi.


Lekovita svojstva

Dinjica dezinfinkuje, zaustavlja krvarenje i deluje protiv upala. Zbog toga je primenljiva kod upala u ustima i ždrelu, desni i drugih sluznica. Ipak, ova lekovita biljka danas se  malo primenjuje. U Rusiji i Kini često je upotrebljavaju kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.

Lek za razne bolesti: Recepti za čaj, tinkturu i sapun od žalfije


U narodnoj medicini još i danas (s razlogom) postoji uverenje koje je P.A. Matthiolus zapisao 1563. godine u svojoj knjizi o lekovitom bilju, da ta lekovita biljka zaustavlja sva moguća krvarenja, pa i prejake menstruacije. Listovi, kuvani u vinu ili vodi, daju čaj koji zaustavlja prejaka lučenja iz creva.

Kako da gajite đumbir u stanu

Čaj se priprema od korena i nadzemnih delova (Sanguisorba radix cum herba) ili od samog korena, a koristi se protiv prejakih menstruacija, dijareje, krvarenja iz pluća, glista i za lečenje rana. Pomaže kod dijareje katra creva, proširenog i spuštenog želuca. Čisti creva i želudac. Koristi se i kod nadimanja. Može se koristiti i u ishrani. Poboljšava apetit, reguliše probavu i ima dijuretičko dejstvo. Najčeše se upotrebljava za pravljenje umaka i u kombinaciji sa ribom.

Priprema čaja

1 do 2 čajne kašike suve biljke prelijemo s 1/4 l vode, prokuvamo, ostavimo 10 minuta i nakon toga ocedimo. Pijemo 2 šolje čaja na dan. Za lečenje rana preporučuje se i mešavina s jednakom količinom čaja od preslice.

NUSPOJAVE: Ako popijemo previše čaja, moguće su lakše želučane tegobe.

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Pripremio: Šefik Rošić, travar i pčelar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica