Lampion drvo savršeno za vašu baštu

Lampion drvo savršeno za vašu baštu

Koelreuterija latinskog naziva Koelreuteria paniculata, potiče iz istočne Azije, tačnije Kine i Koreje. U narodu je poznatija kao lampion drvo.

Lampion drvo - © Pixabay

Latinski naziv roda dat je u čast nemačkog botaničara Joseph Gottlieb Kölreuter (1733 – 1806) koji je poznat po tome što je prvi spojio hibride biljaka između divljeg duvana (lat. Nicotiana rustica) i srodnog Nicotiana paniculata.

Kako odabrati drvo za savršeni vrt

Može dostići visinu do 20 metara. Cveta tokom jula i avgusta jarko žutim cvastima, koji se formiraju na krajevima jednogodišnjih lastara, dužine do 30 cm. Nakon cvetanja, formiraju se čaure, loptasti plodovi smeđe do tamno narandžaste boje. Upravo zbog plodova, koji svojim oblikom i bojom tokom jeseni podsećaju na upaljenje lampione (fenjere), kelreuterija je dobila naziv „lampion drvo“.

Lekovita svojstva dinjice

Koelreuterija je izuzetno otporna na zagađen vazduh, dakle, idealna za gradske uslove, stoga se često sreće po parkovima i drvoredima. Takođe, otporna je na niske temperature.

Lekovita svojstva zove

Dobra je pčelinja paša, odnosno medonosna je vrsta koju pčelari rado praktikuju za napasanje pčela. Kelreuterija nema bilo kakvih prohteva oko uslova uzgajanja. Odgovara joj sunčana pozicija, takođe, ni sastav zemljišta ne igra bitnu ulogu. Odlično podnosi sušni period. Idealna je biljka za ukras vašeg vrta. Semenke su jestive kada su pržene.


Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Pripremio: Šefik Rošić, travar i pčelar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica