Kupci sve zahtevniji, plasman lekovitog bilja vrlo nesiguran

Kupci sve zahtevniji, plasman lekovitog bilja vrlo nesiguran

Zahvaljujući povoljnoj klimi i zemljištu, Srbija predstavlja pogodno područje za gajenje lekovitog bilja. Iako imamo prirodne pogodnosti i do pre dve decenije smo bili značajni proizvođači i izvoznici lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, ova proizvodnja kod nas nije dovoljno zastupljena. Preciznih podataka o površinama na kojima se plantažno proizvodi lekovito bilje nema, a površine se kreću, u zavisnosti od godine, od 1.800 do 4.000 hektara, što je malo.

Kupci sve zahtevniji, plasman lekovitog bilja vrlo nesiguran - © Public Domain Photos 

Jedna novosadska kompanija se proizvodnjom lekovitog bilja bavi već četiri decenije. U ovoj godini proizvodnja lekovitog bilja zasnovana je na 400 hektara, najviše su zastupljene menta na 175 hektara, kamilica na 150 hektara, a slede melisa, morač, beli slez. Ranijih godina gajeni su timijan, žalfija i kantarion.

Proizvodnja bilja na severu Vojvodine, na području Čoke, Novog Kneževca, Sente i Padeja. Vlasnik ove kompanije objašnjava da se poslovanje firme zasniva na dva koncepta. Jedan je proizvodnja sirovine i poluproizvoda od lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja koji se najvećim delom izvoze na nemačko tržište.

Drugi koncept odnosi se na aosrtiman od preko 50 vrsta finalnih proizvoda, među kojima dominiraju čajevi koji se plasiraju na domaće tržište i u okruženje.

Suština bavljenja lekovitim, začinskim i aromatičnim biljem je da se za ono što se posle mukotrpnog rada proizvede, ubere, osuši i nađe kupac. Najveći problem malim proizvođačima lekovitog bilja je upravo nemogućnost plasmana, pa se zbog toga i gubi interesovanje za ovu proizvodnju, kažu u ovoj kompaniji.

Kupci sve zahtevniji, plasman lekovitog bilja vrlo nesiguran - © Pixabay 

Dosadašnje dugogodišnje iskustvo rada ove kompanije pokazalo je da je potrebno pratiti zahteve tržišta i proizvoditi biljne vrste koje se traže, a kod nas su to menta, kamilica, morač i beli slez.


Proizvodnja lekovitog bilja je mnogo zahtevnija i traži veća ulaganja nego što je to u proizvodnju pšenice i kukuruza. U ovu proizvodnju proizvođač mora biti spreman da ulaže, kažu iz kompanije.

Na većim površinama to je pre svega odgovarajuća mehanizacija i oprema bez koje bavljenje lekovitim bilje ne treba ni počinjati. Proizvođač koji želi da plasira robu na inostrano tržište to može da ostvari samo ako je proizvodnja kontrolisana i sa ispoštovanim standardima koji važe u EU.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica